Priopćenje sa 54. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je tekst Sporazuma između Republike Hrvatske, Hypo Group Alpe Adria, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i Slavonske banke, te je ovlastila potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Damira Polančeca da ga potpiše, čime su osigurani uvjeti za okončanje svih sporova između Republike Hrvatske, DAB-a i Hypo Grupe, u vezi privatizacije Slavonske banke.

Kao što je poznato, Vlada je na svojoj sjednici prije dva tjedna odgodila prihvaćanje takvog Sporazuma te je zaključila da istaknuti pravni stručnjaci i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske još jednom analiziraju i razmotre mogućnost pokretanja i uspješnog okončanja sudskog spora pred nadležnim civilnim britanskim sudovima. Nakon iscrpne analize stručnjaka, utvrđeno je da ne postoji mogućnost dobivanja takvog spora te da bi njegovo pokretanje iziskivalo dodatne financijske troškove. Stoga je, uz preporuku Državnog odvjetništva, odlučeno da se ide u nagodbu.

U postupku međunarodne arbitraže, zaključenom krajem 2007. godine, Hypo Grupa je ostvarila pravo na obeštećenje i kamate u ukupnom iznosu od oko 44 milijuna eura. Prihvaćenim Sporazumom, međutim, a temeljem postignutog dogovora, Republika Hrvatska odustaje od poduzimanja daljnjih pravnih koraka i potraživanja, a Hypo Grupa pristaje na smanjenje isplate za oko 20 %, uz napomenu da neće biti obračunate kamate od dana donošenja prve arbitražne odluke pa do konačne isplate.

Donesena je Odluka o osnivanju zajedničke Radne skupine Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba za financijsku procjenu nagrađenih projekata nove Zračne luke Zagreb. Predstavnici Vlade u Radnoj skupini bit će Aleksander Russo, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, i mr. sc. Krešimir Dragić, ravnatelj u Ministarstvu financija. Predstavnici Grada Zagreba bit će Ivo Čović, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o., Vjera Salopek, član Gradskog poglavarstva i pročelnik Gradskog ureda za financije, i Davor Jelavić, član Gradskog poglavarstva i pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Vlada je danas Hrvatskom saboru uputila mišljenje o Izvješću o radu Vijeća HRT-a o provedbi programskih načela i obveza utvrđenih Zakonom za razdoblje od 3. rujna 2007. do 14. listopada 2008. godine te o Izvješću Ravnateljstva HRT-a o poslovanju za 2007. godinu.

Prihvaćen je Zaključak u vezi s programom suradnje u području kulture između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Ukrajine za razdoblje 2008. – 2010. godine.

Vlada je verificirala više odgovora na zastupnička pitanja koja su joj postavljena.

Na prijedlog ministra pravosuđa dužnosti je razriješen državni tajnik mr. sc. Ivan Damjanović, a na tu je dužnost imenovan mr. sc. Zoran Pičuljan, koji je radi odlaska na tu dužnost razriješen dužnosti zamjenika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu. Vladimir Faber imenovan je glavnim ravnateljem policije, na prijedlog ministra unutarnjih poslova., temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. upućen je prijedlog za opozivom dosadašnjih članova Nadzornog odbora Željka Tomšića, Nenada Debrecina, Ivana Mravka i Igora Raguzina, te za izbor novih članova Krešimira Cerovca, Nenada Debrecina, Damira Rajkovića i Igora Raguzina. Za predsjednika i zamjenika predsjednika Nadzornog odbora toga društva predloženi su Krešimir Cerovac i Nenad Debrecin.

Na osobni zahtjev Vedrana Duvnjaka predloženo je njegovo razrješenje dužnosti člana Nadzornog odbora Središnje depozitarne agencije d.d., a za imenovanje na to mjesto predložen je Damir Kaufman.



Pisane vijesti | Priopćenja