Priopćenje sa 80. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Izvješće o poslovanju trgovačkih društava od posebnog državnog interesa za 2009. godinu te ga podnijela Hrvatskom saboru.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Središnjeg registra osiguranika za 2009. godinu.

Donesena je Odluka o posebnoj interventnoj mjeri u mliječnom sektoru u razdoblju od 1. srpnja do 31. listopada 2010. godine. Uvodi se mjera sufinanciranja otkupa sirovog mlijeka, zbog ozbiljnih poremećaja na tržištu u mliječnog sektoru. Potrebna sredstva osigurana su u Državnom proračunu RH za 2010. godinu, a isplatit će se proizvođačima mlijeka za mlijeko isporučeno mljekarama za preradu u razdoblju od 1. srpnja do 31. listopada 2010. godine.

Vlada je donijela i Odluku o sufinanciranju troškova otkupa i skladištenja jabuka I. klase i jabuka za industrijsku preradu, berba 2010. godine. Sufinanciranje se odobrava Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na način da se za otkup jabuka I. klase otkupljivačima isplati iznos od 0,60 kn/kg, pod uvjetom da ponuđene količine jabuke otkupe po minimalnoj cijeni od 2,60 kn/kg, a da se za otkup jabuka za industrijsku preradu proizvođačima isplati iznos od 0,40 kn/kg. Ministarstvo će raspisati javni natječaj i utvrditi uvjete otkupa u cilju prikupljanja ponuda za otkup jabuka pod navedenim uvjetima.

U cilju uređivanja tržišta i eliminiranja sivog tržišta grožđem, donesena je Odluka o sufinanciranju otkupa grožđa berbe 2010. godine. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja sufinancirat će troškove otkupa na način da se za otkup grožđa za kvalitetna vina otkupljivačima isplati iznos od 0,60 kn/kg, pod uvjetom da ponuđene količine grožđa otkupe po minimalnoj cijeni od 3,00 kn/kg za grožđe standard kvalitete 19,1 % šećera ili 83 Oechsle. Za otkup grožđa za stolna vina otkupljivačima će se isplatiti iznos od 0,60 kn/kg, pod uvjetom da ponuđene količine grožđa otkupe po minimalnoj cijeni od 2,50 kn/kg za grožđe standard kvalitete 19,1 % šećera ili 83 Oechsle. Za svaki dodatni 1 Oechsle u povećanju ili smanjenju u odnosu na standard za kvalitetno i stolno grožđe, otkupljivači će smanjiti ili povećati cijenu za 0,05 kn/kg grožđa. Ministarstvo će raspisati javni natječaj i utvrditi uvjete otkupa u cilju prikupljanja ponuda za otkup grožđa.

Vlada je prihvatila pokroviteljstva nad konferencijom Processteq2010 – 1. konferencijom o procesnoj industriji u Republici Hrvatskoj i regiji, koja će se održati u Zagrebu, 6. i 7. listopada ove godine. Zatim nad obilježavanjem 130-te obljetnice izlaženja časopisa Hrvatska pčela, u izdanju Hrvatskog pčelarskog saveza, koje će se održati u Osijeku, od 30. rujna do 3. listopada 2011. godine, te nad središnjom proslavom obilježavanja 50. obljetnice osnutka Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, koja će se održati 18. listopada ove godine u Osijeku.

Donesena je Uredba o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u vezi građenja, korištenja, održavanja, rekonstrukcije i otklanjanja pogonskih smetnji na cjevovodima za transport ugljikovodika koji prelaze preko zajedničke državne granice.

Dužnosti člana Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom razriješen je pukovnik Veljko Frlan, a novim članom spomenutog Povjerenstva, kao predstavnik Ministarstva obrane, imenovan je satnik Hrvoje Filipović.



Pisane vijesti | Priopćenja