Priopćenje sa 98. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku o davanju suglasnosti Hrvatskom fondu za privatizaciju za sklapanje Ugovora o ustupu dijela potraživanja radnika Željezare Split d.d. Kaštel Sućurac. Prihvaća se zahtjev radnika društva Željezare Split d.d. Kaštel Sućurac za isplatom iznosa od 25.416.320,00 kuna s osnove dijela neisplaćenih plaća u razdoblju od ožujka 2009. godine do studenog 2010. godine, kao i s osnove neizvršene obveze zbrinjavanja radnika od strane Zlomrex S.A., Poraj, Poljska preuzete Ugovorom o prodaji i prijenosu dionica Željezare Split d.d. Kaštel Sućurac od 3. kolovoza 2007. godine. Daje se suglasnost Hrvatskom fondu za privatizaciju da s radnicima društva Željezara Split d.d. sklopi ugovore o ustupu dijela potraživanja radnika Željezare Split d.d. Kaštel Sućurac u iznosu od 25.416.320,00 kuna.

Izmijenjena je Odluka o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava. U Odluci o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava od 11. srpnja 2009. godine u točki VII riječi „31. prosinca 2010.“ zamjenjuje se riječima „31. prosinca 2011.“ Ovom izmjenom Odluke produljuje se njezina obvezatnost do 31. prosinca 2011. godine kako bi se i dalje štedjelo na svim razinama, a do potpunog izlaska iz krize.

Također je izmijenjena Odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha kukuruza. Mijenja se Odluka Vlade o obnavljanju strateških robnih zaliha kukuruza na način da se za povrat kukuruza s obnavljanja izmijeni sa 1. prosinca 2010. godine na 1. prosinca 2011. godine.

Vlada je donijela Odluku o sudjelovanju Republike Hrvatske u povećanju autoriziranog temeljnog kapitala Europske banske za obnovu i razvoj. U sklopu povećanja autoriziranog temeljnog kapitala EBERD-a Republika Hrvatska upisala je dodatnih 368 dionica uplaćenog kapitala te ima pravo upisati 3.282 dionice na poziv čime bi održala svoj udio glasačke snage u EBERD-u od 0.368 posto.

Donesen je Zaključak o primjeni Odluke o određivanju roba i usluga (nabavnih kategorija) središnje javne nabave u 2011. godini. S obzirom da se u 2010. godini počinje primjenjivati sustav javne nabave roba i usluga za središnja tijela državne uprave putem Ureda za središnju javnu nabavu Vlade Republike Hrvatske, iznimno se u 2010. godini dozvoljava središnjim tijelima državne uprave samostalno provođenje nabave potrebnih roba i usluga, koje su propisane Odlukom o određivanju roba i usluga (nabavnih kategorija) središnje javne nabave do zaključivanja okvirnih sporazuma / ugovora od strane Ureda za središnju javnu nabavu.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad Međunarodnim športskim natjecanjem u elektronskom pikadu za slijepe koje će se održati u Karlovcu dana 19. prosinca 2010. godine. Također, Vlada je prihvatila Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010. godinu kojim se Udruzi slijepih Grada Karlovca i Karlovačke županije-USKA, odobrava iznos od 10.000 kuna za financijsku potporu organizaciji navedenog natjecanja.

Sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna odobrena su i Košarkaškom klubu Cibona športsko d.o.o., za kupnju 100 sponzorskih ulaznica za 22. koncert „Božić u Ciboni“ koji će se održati u Zagrebu 26. prosinca 2010. godine, u iznosu od 10.000 kuna. Prihod je namijenjen obnovi Zagrebačke katedrale.

Vlada je pokrenula postupak za sklapanje Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora u okviru komponente Prekogranična suradnja programa IPA, za 2009. godinu. Na sjednici su pokrenuti i postupci za sklapanje Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina u okviru komponente Prekogranična suradnja programa IPA, te Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija u okviru komponente Prekogranična suradnja programa IPA, za 2009. godinu. Sporazumima se uređuju detaljni uvjeti potrebni za isporuku pomoći Europske unije, pravila i postupke u svezi s isplatom vezanom uz ovu pomoć, kao i uvjete pod kojima će se upravljati ovom pomoći.

Pokrenut je i postupak za sklapanje Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije o programu financiranja sudjelovanja Hrvatske u transnacionalnim programima europske teritorijalne suradnje Europskog fonda za regionalni razvoj „Jugoistočna Europa“ i „Mediteran“ u okviru komponente Prekogranične suradnje instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), za 2009. godinu. Također, i ovim Sporazumom se uređuju detaljnije uvjeti potrebni za isporuku pomoći Europske unije, pravila i postupke u svezi s isplatom vezanom uz ovu pomoć, kao i uvjete pod kojima će se upravljati ovom pomoći.



Pisane vijesti | Priopćenja