Priopćenje sa 99. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o sufinanciranju troškova otkupa i skladištenja mandarina smanjene kvalitete, berbe 2010. godine. Odobrava se Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja sufinanciranje troškova otkupa i skladištenja mandarina smanjene kvalitete, berba 2010. godine, na način da se za otkup mandarina isplati otkupljivačima iznos od 0,70 kn/kg, pod uvjetom da ponuđene količine mandarina smanjene kvalitete otkupe po minimalnoj cijeni od 1,50 kn/kg. Zadužuje se navedeno Ministarstvo da raspiše javni natječaj i utvrdi uvjete otkupa u cilju prikupljanja ponuda za otkup mandarina smanjene kvalitete na području Republike Hrvatske. Za sufinanciranje otkupa i skladištenja 6.000 t mandarina smanjene kvalitete, berba 2010. godine, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja osiguralo je 4.200.000,00 kuna u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu.

Daje se prethodna suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da potraživanje prema Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. s osnove Ugovora o ulaganju u dopunski kapital od 28. prosinca 2009. u svoti 50.000.000,00 kuna pretvori u redovne dionice Hrvatske poštanske banke d.d. Upis i uplata novih dionica ove Odluke obavit će se na način i u rokovima koje je XXXI. Glavna skupština Hrvatske poštanske banke utvrdila odlukama o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju dionica od 15. prosinca 2010. godine.

Donesena je Odluka o održavanju „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA“. U organizaciji tvrtke TNT Productions Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u Splitu će se od 29. do 31. ožujka 2011. godine održati „Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA“. Međunarodna izložba i konferencija održava se radi prezentacije dostignuća vojne industrije na kojoj će sudjelovati hrvatski i strani proizvođači naoružanja i vojne opreme. Troškove organizacije i provedbe „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA“ snosi organizator tvrtka TNT Productions Inc iz SAD-a.

Ovlašćuje se ministar pravosuđa da u ime Vlade Republike Hrvatske na sjednici Skupštine trgovačkog društva „Orljava“ prihvati Izvješće Nadzornog odbora o poslovanju Društva u 2009. godini, Izvješće Uprave o poslovanju Društva i Izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvješća za 2009. godinu, financijske izvještaje Društva za 2009. godinu, Prijedlog odluke o uporabi dobiti/pokrića gubitka iz 2009. godine, Prijedlog o imenovanju revizorske tvrtke za reviziju Društva u 2010. godini, Davanje razrješnice članovima Uprave Društva za vođenje Društva u 2009. godini i Davanje razrješnice članovima Nadzornog odbora Društva za vođenje Društva u 2009. godini.

Vlada je prihvatila Nacrt Dodatka IV. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te ovlastila potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbi da u ime Vlade RH potpiše navedeni Dodatak. Naime, Kolektivni ugovor s Dodacima I., II. i III. zaključili su Vlada RH i Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko invalidskog osiguranja Hrvatske. Sukladno članku 92. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama u roku od 60 dana ugovorne strane imaju obvezu uskladiti granske kolektivne ugovore u javnim službama s odredbama tog Ugovora, pa je nastavno na navedenu obavezu Vlada prihvatila pripremljeni Nacrt Dodatka IV.

Hrvatskom skijaškom savezu dana je suglasnost za organizaciju i održavanje utrka u alpskom skijanju za žene i muškarce-Audi FIS Svjetski kup „Vip Snow Queen Trophy“ 2011., koje će se održati na Sljemenu 4. i 6. siječnja 2011. godine. Također, Vlada će pružiti financijsku potporu organizaciji te manifestacije u iznosu od 1.000.000,00 kuna.

U cilju podržavanja humanitarne akcije Zaklade Ana Rukavina, Zakladi je odobren iznos od 200.000 kuna za provođenje HLA tipizacije prikupljenih uzoraka krvi potencijalnih donora koštane srži i matičnih stanica. Također, odobren je iznos od 100.511,15 kuna za sredstva uplaćenog PDV-a, koja su prikupljena pri održavanju humanitarnog koncerta „Želim život“ 21. prosinca 2010. godine i pozivima na humanitarni telefon.

Vlada je odobrila Savezu izviđača Hrvatske za troškove sudjelovanja na 39. svjetskoj skautskoj konferenciji koja će se održati od 11. do 14. siječnja 2011. godine u Curitibi u Saveznoj Republici Brazilu iznos od 65.380,00 kuna.

Iznos od 300.000 kuna odobren je Zakladi solidarnosti Grada Varaždina, za financijsku potporu humanitarnoj akciji „U krilu anđela“ za prikupljanje sredstava za asistente u nastavi.

Vlada je obustavila postupak ocjene suglasnosti s Ustavom i Zakonom članka 3. točke 104. Odluke o donošenju prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije. Naime, Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije donijela je na 19. sjednici održanoj 17. lipnja 2010. godine Odluku o donošenju izmjena i dopuna prostornog plana Županije, te je navedenom Odlukom brisana osporena točka 104. članka 3. i nije više na snazi. Stoga je Vlada ocijenila da su prestali razlozi za nastavak postupka te je postupak obustavljen.

Skupštini HŽ Hrvatske željeznice Holding d.o.o. predložen je opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Božidara Kalmete, mr. sc. Stjepana Adanića, Vesne Orlandini, Antona Kovačeva, Ante Iličića i Ivana Forgeča, a temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju predloženo je imenovanje novih članova i to Danijela Krakića, Krešimira Dragića, Denisa Vukorepu, Tihomora Paškova, Gorana Basarca i Šime Šiljega.

Predlaže se Glavnoj skupštini Hrvatske poštanske banke d.d. opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora dr. sc. Zdravka Marića, Vedrana Duvnjaka, dr.sc. Drage Jakovčića, mr.sc. Grge Ivezića, Roberta Jukića i Marija Draguna te izbor novih članova Nadzornog odbora temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju i to Dragu Jakovčevića, dr.sc. Anitu Pavković, Damira Kaufmana, Krešimira Bračića, mr.sc. Darija Ćorića, Marija Mikulića i Roberta Ostruna.

Vlada je razriješila dosadašnju službenicu za informiranje Vlade Republike Hrvatske Martinu Banić te novom službenicom za informiranje imenovala Sandru Puhovski.



Pisane vijesti | Priopćenja