Priopćenje sa zatvorenog dijela 124. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 124. sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za sastanak Vijeća za gospodarske i financijske poslove (ECOFIN), koji će se održati 15. studenoga 2013. godine. Usvojeno je i stajalište za sastanak Vijeća za vanjske poslove (FAC), koji će se održati 18. studenoga 2013. godine, te za sastanke Vijeća za vanjske poslove – Obrana (FAC – Defence) i Vijeća za opće poslove (GAC), koji će se održati 19. studenoga 2013. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je odobrila Ministarstvu pravosuđa sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu u iznosu od 300.000,00 EUR-a. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetna Odluka klasificirana je oznakom „povjerljivo“ pa je nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.

Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o postupku i mjerilima za osnivanje služnosti u šumi ili na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske radi podizanja višegodišnjih nasada. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Također, očitovala se i o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o popisu šumskih površina na kojima se može osnovati služnost radi podizanja višegodišnjih nasada . Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima.

Imenovan je privremeni ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Mladenu Turkoviću povučena je ovlast za obavljanje dužnosti ravnatelja Direkcije za korištenje službenih zrakoplova te je istovremeno, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovan ravnateljem Direkcije, na vrijeme od četiri godine.

Novom članicom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koja se imenuje na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav, imenovana je Natalija Marinković, a dosadašnja članica Upravnog vijeća Vesna Mandarić razriješena je.

Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Miljenka Belančića, Josipa Benčića i Snježane Bočkal te izbor novih članova Borne Abramovića, Hrvoja Livaja, Krešimira Rendelija i Tomislava Ostojića.

Ružica Drmić razriješena je, a Elizabeta Kos imenovana na dužnost tehničke tajnice hrvatskog dijela Stalne hrvatsko-mađarske komisije za vodno gospodarstvo, sukladno odredbama Sporazuma o vodno gospodarskim odnosima između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske (Narodne novine-Međunarodni ugovori, broj 10/94).

Isto tako, Ružica Drmić je razriješena, a Elizabeta Kos imenovana na dužnost tajnice hrvatskog dijela Stalne hrvatsko-crnogorske komisije za upravljanje vodama od zajedničkog interesa, sukladno odredbama Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Crne Gore o međusobnim odnosima u području upravljanja vodama (Narodne novine-Međunarodni ugovori, broj 1/2008).

Naposljetku, Elizabeta Kos imenovana je i novom članicom delegacije Republike Hrvatske u Međunarodnoj komisiji za zaštitu rijeke Dunava, sukladno odredbama Konvencije o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav (Narodne novine-Međunarodni ugovori, broj 2/96).



Pisane vijesti | Priopćenja