Priopćenje sa zatvorenog dijela 125. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 125. sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), koji će se održati 25. i 26. studenoga 2013. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je utvrdila odgovor na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 26. rujna 2013. godine br. 2013/0306>2013/0308 C(2013) 6000/10, u vezi s prijenosom direktiva 2011/65/EU, 2012/50/EU i 2012/51/EU u zakonodavstvo Republike Hrvatske. Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o izmjeni Tarife Zakona o upravnim pristojbama. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Što se tiče kadrovskih pitanja, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju Tomislav Stojak imenovan je glavnim tajnikom Ministarstva gospodarstva, na vrijeme od četiri godine.

Kao predstavnik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Saša Medaković imenovan je članom Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, a istodobno je Dragan Kubelka razriješen članstva.



Pisane vijesti | Priopćenja