Priopćenje sa zatvorenog dijela 132. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 132. sjednice, Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za sastanak Europskog vijeća, koji će se održati 19. i 20. prosinca ove godine. Također, usvojeno je stajalište za Izvanredno Vijeće za gospodarska i financijska pitanja (ECOFIN), 18. prosinca 2013. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je odgovorila na službenu opomenu Europske komisije u vezi s nacionalnim mjerama prijenosa Direktive Vijeća 2011/70/Euroatom. Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Također, Vlada se očitovala Ustavnom sudu Republike Hrvatske o prijedlozima za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom RH pojedinih članaka Zakona o upravnim sporovima (Narodne novine, br. 20/2010 i 143/2012). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedene prijedloge. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.
Što se tiče kadrovskih pitanja, Alen Leverić razriješen je dužnosti člana Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, a Ladislav Prekupec imenovan je novim članom, kao predstavnik Ministarstva gospodarstva.


Vlada je razriješila dio te imenovala nove članove pojedinih Resornih radnih skupina za projektnu provedbu pojedinih reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. – 2016., kao predstavnika nadležnih ministarstava i institucija. Tako je Ivan Crnčec razriješen dužnosti člana Resorne radne skupine za provedbu mjera „Integracija pratećih službi“, a novim članovima imenovani su Marinka Jelić i Darko Parić. U Resornoj radnoj skupini za provedbu mjere „Outsourcing usluga“ dužnosti članova razriješeni su Vladimir Nemec, Augustin Pavičić i Biljana Kunej, a novim članovima imenovani su Gordana Bušić, Goran Kolarić i mr.sc. Daniela Petričević Golojuh. Augustin Pavičić razriješen je dužnosti člana Resorne radne skupine za provedbu mjere „Objedinjena javna nabava“, a novim članovima imenovani su Marija Bezer, Ivančića Franjković i Miljenko Cvitanović. Sandra Orešić, Neven Spetić i Boris Omerzo imenovani su članovima Resorne radne skupine za provedbu mjere „Jedinstveni novčani centar“. Martina Bogut, Davor Zdunić, prim. Siniša Varga i mr. Dubravka Pezelj Duliba imenovani su članovima Resorne radne skupine za provedbu mjere „Masterplan bolnica“. I na kraju, Božica Horvat imenovana je članicom Resorne radne skupine za provedbu mjere „Restrukturiranje mreže škola i programa“.



Pisane vijesti | Priopćenja