Priopćenje sa zatvorenog dijela 142. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 142. sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, za sastanak Vijeća za konkurentnost koji će se održati 20. i 21. veljače te Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, koji će se održati 24. veljače, 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je dala odgovor na tužbu u upravnom sporu radi šutnje uprave, te je Siniši Prnjaku, višem upravnom savjetniku-specijalistu u Upravi pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, dala ovlast za zastupanje u navedenom postupku pred Upravnim sudom.

Također, dana je ovlast za zastupanje Borisu Miloševiću, pomoćniku ministra uprave, u postupku pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.

Vlada je donijela odluku o osnivanju Veleposlanstva Republike Hrvatske. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Također je donijela odluku o zatvaranju Specijalne misije Republike Hrvatske, a cjeloviti materijal isto tako nismo u mogućnosti objaviti poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Novom ravnateljicom Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije imenovana je, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, Nataša Mikuš Žigman.

Kao predstavnici nadležnih ministarstava i ostalih tijela državne uprave, imenovani su predsjednik Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike Ivan Vrdoljak te članovi Zlatko Grabar, Ivana Bulešić, Marija Šćulac Domac, Ljiljana Bošnjak, Josip Borak, Alen Čičak, Jelena Zrinski Berger i Dragan Krasić.

Imenovan je novi tajnik Komisije za provedbu postupaka javnih natječaja za davanje državnih lovišta u zakup Ivan Gligora, a dosadašnji tajnik Vjekoslav Marijanović razriješen je.

Dosadašnji voditelj Resorne radne skupine za provedbu mjere „Integracija pratećih službi“ Maroje Lang razriješen je, a novi voditelj je Darko Parić.

Radi isteka mandata, razriješeni su članovi Statističkog savjeta Republike Hrvatske Ljubinko Jankov, Mladen Duliba, Krešimir Ćosić, Hrvoje Dolenec, Iva Razumović, Nadan Vidošević, Davor Mikulić, Mladen Petrovečki, Emil Kuhtić, Vilim Ribić, Gordana Forčić, Đuro Tomljenović, Zrinka Debeljak i Tihana Kraljić. Novoimenovani članovi su Marko Krištof, koji je član po položaju kao ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, te Igor Jemrić, Mladen Duliba, Hrvoje Nekić, Emira Bečić, Dario Runtić, Jasna Belošević Matić, Davor Jurić, Anto Bajo, Emil Kuhtić, Boris Feis, Slavica Cvitanić, Blaženka Roginek, Zrinka Debeljak, Darija Magaš, Nadica Žužak, Mirjana Rađenović, Franka Vojnović i Tatjana Tomić, koji su imenovani kao predstavnici nadležnih ministarstava, institucija i udruga.
 

Pisane vijesti | Priopćenja