Priopćenje sa zatvorenog dijela 147. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje, 147. sjednice, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je stajališta za sastanak Europskoga vijeća, koji će se održati 20. i 21. ožujka te za sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo, koji će se održati 24. ožujka. Također, Vlada je verificirala stajališta za sastanke Vijeća ministara za promet, telekomunikaciju i energetiku, od 14. ožujka, zatim Vijeća za vanjske poslove, od 17. ožujka, te Vijeća za opće poslove, od 18. ožujka. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je utvrdila Odgovor na Pismo službene obavijesti Europske komisije u vezi s nacionalnim mjerama prijenosa direktiva. Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Prihvaćen je Zaključak o prihvaćanju Plana zadataka i obveza u vezi sa sudjelovanjem Republike Hrvatske u arbitražnom postupku. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetni Zaključak klasificiran je oznakom „ograničeno“ pa ga nismo u mogućnosti objaviti.

Vlada je donijela Odluku o implementaciji Mjera odgovora na krize Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora u Republici Hrvatskoj. Odluka je klasificirana stupnjem tajnosti „tajno“ na temelju Priručnika NATO sustava odgovora na krize i Odluke Vlade Republike Hrvatske o određivanju nacionalnih koordinatora implementacije Mjera odgovora na krize Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora u Republici Hrvatskoj i o njihovim zaduženjima, stoga ju nije moguće objaviti.

Donesena je Odluka o civilnim lokacijama i građevinama posebno važnima za obranu, kao i Odluka o pravnim osobama posebno važnima za obranu. Odluke su klasificirane stupnjem tajnosti „vrlo tajno“ na temelju Pravilnika o tajnosti podataka obrane (Narodne novine, broj 39/2008), stoga ih nije moguće objaviti.

Također, donesen je Prijedlog odluke o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske. Prijedlog odluke je klasificiran stupnjem tajnosti „tajno“ na temelju Pravilnika o tajnosti podataka obrane (Narodne novine, broj 39/2008), stoga ga nije moguće objaviti.

Vlada je donijela Odluku o dodjeli na korištenje višenamjenske autocisterne za vodu iz strateških robnih zaliha te Odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice. Sukladno članku 9. stavku 4. i članku 11. stavku 2. Zakona o strateškim robnim zalihama (Narodne novine, broj 87/02) odluke su klasificirane stupnjem tajnosti „vrlo tajno“ pa ih nismo u mogućnosti objaviti.

Donesena je Odluka o deklasifikaciji Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske i davanju tih nekretnina na upravljanje i korištenje tijelima državne uprave, Gradu Zagrebu i općinama, od 18. prosinca 1992. Odluku možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Vlada se očitovala Ustavnom sudu Republike Hrvatske o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Vlada je izviještena o amandmanima podnesenim na Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcije za 2015. i 2016.

Usvojen je pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republike Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Materijal za ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima. S danom 31. ožujka 2014. dužnosti je razriješen pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Dario Baron, a novom pomoćnicom ministra, koja će upravljati radom Uprave za koordinaciju programa i projekata Europske unije imenovana je Viktorija Rončević, s danom 1. travnja.

Na osobni zahtjev razriješen je pomoćnik ministra zdravlja dr. sc. Luka Vončina.

Razriješen je dosadašnji član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i prirode Željko Kolar, a novim članom imenovan je Damir Mateljan, kao predstavnik Hrvatskoga sabora.

Ljubica Cvenić razriješena je dužnosti članice Upravnog odbora Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, a imenovan je novi član mr.sc. Josip Lebegner, kao predstavnik Hrvatske elektroprivrede d.d.

Sukladno Zakonu o izmjenama Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika i drugih nepokrenutih kulturnih dobara u okolici Dubrovnika (Narodne novine, broj 19/2014), prof.dr.sc. Andrea Zlatar Violić razriješena je dužnosti predsjednice Upravnog vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika, a Anka Mrak-Taritaš i Sanja Šaban razriješene su dužnosti članica Zavoda. Novim članicama koje imenuje Vlada Republike Hrvatske imenovane su Sanja Šaban i Ines Androić Brajčić.

Ivan Nahtigal razriješen je dužnosti člana Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a Jasna A. Petrović imenovana je novom članicom, koja se imenuje na prijedlog udruga umirovljenika.

Irena Jakobović Grubišić razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik, a mr.sc. Blaženka Mičević imenovana je novom članicom.

Sukladno odredbama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata (Narodne novine, 19/2014), kao predstavnici nadležnog ministarstva, nadležnih agencija i energetskih subjekata, imenovana je predsjednica, zamjenik predsjednice i članovi Stručnog povjerenstva za praćenje redovite opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata i to, redom: mr. sc. Jelena Zrinski Berger, Srdjan Vlaović, Marijan Varga, dr. sc. Nikola Vištica, Darko Markotić, Branko Poljak i David Korošec. Istovremeno, razriješeni su dosadašnji predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi: Alen Leverić, Goran Kovačević, Tomislav Jureković, Darko Markotić, Joško Crvelin, David Korošec, Jakša Marasović, Zvonko Ercegovac i Vlado Hanžek.

Dr. sc. Kristian Turkalj, Ingrid Jurela Jarak, Maja Gregurić i Zdenko Ljevak razriješeni su dužnosti zamjenika supredsjedateljice i članova Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. Novom zamjenicom supredsjedateljice i članicama imenovane su Ivana Goranić, mr.sc. Vera Šutalo, Mirna Minauf i Mirjana Rakić.

Tomislav Mičetić razriješen je dužnosti voditelja, Nataša Đak razriješena je dužnosti zamjenice voditelja, a Mihaela Matokanović Džimbeg dužnosti članice Resorne radne skupine za provedbu mjere „Outsourcing usluga“. Novom voditeljicom imenovana je Marija Hrebac, a članovima Tomislav Mičetić, Nikica Šikić, Inga Žic i Gorenka Bulj.

Ivan Crnčec razriješen je dužnosti voditelja, Marinka Jelić zamjenice voditelja, a Martina Maršić članice Resorne radne skupine za provedbu mjere „Reorganizacije pravosudnog sustava“, dok je Sanja Nola imenovana voditeljicom, Gordana Klarić zamjenicom voditeljice, a Marinka Jelić članicom.
 

Pisane vijesti | Priopćenja