Priopćenje sa zatvorenog dijela 43. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 43. sjednice, Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajališta za sastanak Europskog vijeća, 22. i 23. lipnja, te za zastanak Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku, 26. lipnja. S obzirom da se radi o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama, one se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, prethodno ne objavljuju.  Dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti tek se usuglašavaju u odgovarajućim procedurama prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na Obrazloženo mišljenje Europske komisije od 28. travnja 2017. godine, broj 2016/0759, u vezi s usporedivosti naknada povezanih s računima za plaćanje, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu računima za plaćanje s osnovnim uslugama, Obrazloženo mišljenje Europske komisije od 28. travnja 2017. godine, broj 2016/2008, u vezi s očuvanjem prirodnih staništa i divlje faune i flore, Obrazloženo mišljenje Europske komisije od 28. travnja 2017. godine, broj 2016/2017, u vezi s očuvanjem divljih ptica, Pismo službene obavijesti Europske komisije od 28. travnja 2017. godine, broj 2017/2027, u vezi s politikom morskog okoliša te  Pismo službene obavijesti Europske komisije od 28. travnja 2017. godine, broj 2017/2038 u vezi sa zajedničkim pravilima u području zaštite civilnog zračnog prometa. Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje. 
 
Donesen je Prijedlog odluke o osnivanju Konzulata, kao i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zatvaranje Konzulata. Poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, cjelovit materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti.
 
Vlada je donijela Odluku o deklasifikaciji zaključaka i dijela zapisnika sjednice Vlade Republike Hrvatske. Ova točka klasificirana je stupnjem tajnosti „tajno“, stoga je nismo u mogućnosti objaviti u cijelosti.
Prihvaćeno je usmeno izvješće o stanju iskorištenosti ESI fondova u Republici Hrvatskoj i stanju ispunjenosti prethodnih uvjetovanosti.
 
Također, prihvaćeno je usmeno izvješće o Pregledu zakonskih prijedloga iz Godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu, s posebnim osvrtom na reformske prioritete.
 
Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Mr. sc. Marija Pejčinović Burić, radi odlaska na novu dužnost, razriješena je dužnosti državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, s danom 19. lipnja 2017. godine.
 
Juro Martinović imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa.
 
Katica Prpić imenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu uprave, a radi odlaska na novu dužnost razriješena je dužnosti državne tajnice u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Istovremeno, državnim tajnikom u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja imenovan je mr. sc. Željko Uhlir.
 
Ante Delipetar imenovan je pomoćnikom ministra unutarnjih poslova.
 
Sandi Šimić Petrinjak dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, do okončanja postupka javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova, a najduže na šest mjeseci.
 
Mate Rebić razriješen je dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike.
 
Danijelu Škugoru povučeno je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva državne imovine, te je istovremeno imenovan glavnim tajnikom Ministarstva državne imovine temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.
 
Na osobni zahtjev, s danom 30. lipnja 2017., razriješen je zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Predrag Batarelo.
 
Opozvan je dio dosadašnjih i imenovan dio novih predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću. Tako su opozvani dr.sc. Tomislav Ćorić, Darko Nekić i prof.dr.sc. Pavo Barišić, a imenovani mr.sc. Marko Pavić, Lovro Kuščević i prof.dr.sc. Blaženka Divjak. Također, opozvana je dosadašnja zamjenica predstavnika Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću Marina Pinjagić Telak, a novim zamjenikom predstavnika imenovan je Darko Nekić.
Razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Josip Budimir. Novim je članom, kao predstavnik Gospodarsko-socijalnog vijeća imenovan mr. sc. Miroslav Venus.
 
Temeljem razrješenja dosadašnjih i imenovanja novih članova Vlade Republike Hrvatske, Vlada je razriješila i imenovala članove sljedećih institucija. U Fondu za naknadu oduzete imovine, razriješen je član Upravnog odbora Lovro Kuščević, a novim članovima su imenovani Dražen Bošnjaković, Lovro Kuščević te Predrag Štromar.
 
Predrag Štromar po položaju je imenovan novim predsjednikom Upravnog vijeća Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, umjesto dosadašnjeg predsjednika Lovre Kuščevića.
 
Dražen Bošnjaković i Predrag Štromar po položaju su imenovani novim članovima Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, dok je dosadašnji član Lovro Kuščević razriješen.
 
U Upravnom vijeću Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama po položaju su imenovani Predrag Štromar za predsjednika te Dražen Bošnjaković i Tomislav Tolušić za članove. Istovremeno su razriješeni dosadašnji predsjednik Lovro Kuščević i član Tomislav Tolušić.
 
Davor Ivo Stier razriješen je dužnosti predsjednika, a dr.sc. Tomislav Ćorić i prof.dr.sc. Pavo Barišić dužnosti članova Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Novim predsjednikom imenovan je Dražen Bošnjaković, a članovima mr.sc. Marija Pejčinović Burić, Lovro Kuščević, mr.sc. Marko Pavić i prof.dr.sc. Blaženka Divjak.
 
Lovro Kuščević razriješen je dužnosti člana Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, a novim članovima imenovani su Predrag Štromar, Dražen Bošnjaković i dr.sc. Tomislav Ćorić.
 
Davor Ivo Stier razriješen je dužnosti člana Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima. Novim članovima imenovani su mr. sc. Marija Pejčinović Burić, dr. sc. Davor Božinović i Dražen Bošnjaković.
 
Davor Ivo Stier razriješen je dužnosti predsjednika Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, a novom predsjednicom imenovana je mr. sc. Marija Pejčinović Burić, kao potpredsjednica Vlade koju je odredila Vlada.
 
Razriješen je dio članova Savjeta za pregovore s Mol Hungarian Oil&Gas PLC Davor Ivo Stier, dr. sc. Mario Šiljeg, dr. sc. Kristian Turkalj i dr. sc. Tomislav Ćorić. Novim članovima imenovani su mr. sc. Marija Pejčinović Burić, dr. sc. Tomislav Ćorić, Dražen Bošnjaković i mr. sc. Marko Pavić.
 
Razriješen je dosadašnji zamjenik predsjednice Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije prof. dr. sc. Pavo Barišić, a novom je zamjenicom predsjednice imenovana prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
 
Prof. dr. sc. Pavo Barišić razriješen je dužnosti člana Skupštine Hrvatske lutrije d.o.o., a novom članicom imenovana je prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
Vlada je imenovala predstavnike Republike Hrvatske u Vijeće arbitara i Vijeće miritelja Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova iz reda sudaca, profesora pravnih fakulteta i odvjetnika. U Vijeće arbitara imenovani su predstavnici Đuro Sessa, prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić, prof. dr. sc. Petar Miladin i Zoran Vukić. U Vijeće miritelja imenovani su predstavnici Damir Kontrec, prof. dr. sc. Dubravka Akšamović, Mladen Vukmir i dr. sc. Srđan Šimac.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja