Priopćenje sa zatvorenog dijela 81. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu 81. sjednice donijela odluku o donošenju Nacionalnog programa zaštite civilnog zračnog prometa te Nacionalnog programa kontrole kvalitete zaštite civilnog zračnog prometa. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetne odluke klasificirane su oznakom „povjerljivo“ pa ih nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.

Također, donesena je odluka o deklasifikaciji dokumenata sa sjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Izvršnog vijeća Sabora Socijalističke Republike Hrvatske. Hrvatski državni arhiv dostavio je Vladi Republike Hrvatske Zahtjev Darka Hudelista iz Zagreba da mu se odobri uvid i korištenje dokumentacije Zapisnika sa sjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Izvršnog vijeća Sabora Socijalističke Republike Hrvatske za 1983. i 1984. godinu, radi rekonstrukcije ciklusa jubilejskih slavlja katoličke crkve u Hrvatskoj („13. stoljeća kršćanstva u Hrvata“), a u svrhu pisanja knjige „Raspad Jugoslavije i stvaranje samostalne hrvatske države“, te zatražio od Vlade Republike Hrvatske, kao pravnog slijednika vlasnika podataka, da izvrši periodičnu procjenu postojanja uvjeta za zadržavanje tajnosti navedenih podataka. Sukladno članku 16. Zakona o tajnosti podataka Vlada Republike Hrvatske zatražila je mišljenje Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nakon uvida u dokumente navedene u točki I. ove Odluke, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost smatra da navedeni dokumenti ne sadrže tajne podatke čijim bi otkrivanjem nastupile štete nacionalnoj sigurnosti ili vitalnim interesima Republike Hrvatske. Stoga se tražena dokumentacija može deklasificirati i učiniti dostupnom za korištenje u publicističke i druge opravdane svrhe sukladno Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima i Zakonu o zaštiti osobnih podataka. Budući je sam Prijedlog odluke u postupku deklasifikacije označen oznakom tajnosti „povjerljivo“, na temelju Zakona o tajnosti podataka iz formalnopravnih razloga nije ga moguće objaviti.

Vlada je osnovala Privremeni ured Republike Hrvatske. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Donesena je odluka o podizanju ranga Vicekonzulata. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Dana je suglasnost zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.

Darko Lorencin, s danom 18. ožujka 2013. godine, razriješen je dužnosti pomoćnika ministra gospodarstva, radi odlaska na novu dužnost ministra turizma.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, razriješene su dosadašnje članice Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Vesna Gantner i Snježana Španjol te je Davorka Hajduković imenovana novom članicom, kao predstavnica Ministarstva poljoprivrede.

Također uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Kristina Alerić imenovana je zamjenicom ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Vlada je imenovala i pomoćnike ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Mirjana Zećirević imenovana je pomoćnicom ravnateljice za tržište rada i politike zapošljavanja, Tamara Kelković Benko za financijsko upravljanje i upravljanje imovinom Zavoda, Boris Omerzo za pravne poslove i upravljanje ljudskim potencijalima i Teo Matković za razvoj organizacije i provedbu projekata.

Temeljem provedenog postupka po Odluci o postupku imenovanja članova iz Republike Hrvatske u Europski gospodarsko-socijalni odbor, imenovani su članovi iz Republike Hrvatske u navedeni Odbor. Davor Majetić član je na prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca, Dragica Martinović Džamonja članica je na prijedlog Hrvatske gospodarske komore, Violeta Jelić na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, Marija Hanževački na prijedlog Nezavisnih hrvatskih sindikata, Anica Milićević-Pezelj na prijedlog Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vilim Ribić na prijedlog Matice hrvatskih sindikata, a Lidija Pavić-Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan na prijedlog Ureda za udruge.

Dosadašnji vršitelj dužnosti zamjenika ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Zoran Lončar razriješen je te je Tatjana Prenđa Trupec imenovana novom vršiteljicom dužnosti, do imenovanja zamjenika ravnatelja na temelju provedenog javnog natječaja.

Radi odlaska na tu dužnost, a temeljem prijedloga ravnatelja navedenog Zavoda, Tatjana Prenđa Trupec razriješena je dužnosti pomoćnice ravnatelja za informatičku tehnologiju. Također, Sandra Orešić imenovana je pomoćnicom ravnatelja za pravne poslove.

Temeljem prijedloga Povjerenstva za izbor kandidata Republike Hrvatske za suce i nezavisnog odvjetnika pri Sudu Europske unije, kojim se predlaže izbor kandidata Republike Hrvatske za suca Suda pri Sudu Europske unije, Vesna Tomljenović predlaže se za izbor kandidatkinje Republike Hrvatske za suca Općeg suda pri Sudu Europske unije, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Za izbor kandidata Republike Hrvatske za člana Europskog revizorskog suda u Luksemburgu predlaže se Neven Mates.

Tamara Obradović Mazal, dosadašnja zamjenica predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću, opozvana je s dužnosti.

Nakon provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovani su predstojnici ureda državne uprave u županijama. Branimir Posavec imenovan je predstojnikom Ureda u Međimurskoj županiji, Ljerka Jović-Mikor u Varaždinskoj, Baldo Pušić u Dubrovačko-neretvanskoj, Đurđa Babić u Požeško-slavonskoj, Đurđa Barić-Dakić u Krapinsko-zagorskoj, Katarina Boljevčan u Virovitičko-podravskoj te Ivo Gregov u Zadarskoj županiji. Istovremeno, navedenima su povučene ovlasti za obavljanje poslova predstojnika ureda državne uprave u županijama.



Pisane vijesti | Priopćenja