Priopcenje sa zatvorenog dijela sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 233. sjednice Vlade Republike Hrvatske, usvojena su stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća, koji će se održati 25. i 26. lipnja 2015. godine. Također, verificirana su stajališta za sastanke Vijeća ministara: Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja (EPSCO), u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje, socijalnu politiku i zdravstvo, 18. i 19. lipnja 2015. godine; zatim Vijeća za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN), 19.  lipnja 2015. godine; Vijeće za vanjske poslove (FAC), 22. lipnja 2015. godine te Vijeće za opće poslove (GAC), 23. lipnja 2015. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na Obrazloženo mišljenje Europske komisije od 29. travnja 2015. godine br. 2014/0342, u vezi s dostavljanjem obavijesti o nacionalnim mjerama prijenosa Direktive. Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Dana je suglasnost za otvaranje privremenog Konzularnog ureda te za otvaranje Konzulata. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, Marina Pinjagić Telak imenovana je pomoćnicom ministra uprave koja će upravljati Upravnom inspekcijom.
 
Temeljem prijedloga ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Jasenka Pap imenovana je pomoćnicom ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, za pravne poslove.
 
Izmijenjena je Odluka o osnivanju Radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije, kojom se razrješuje dio članova, te imenuje dio novih članova, kao predstavnika nadležnih ministarstava i Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Tako su razriješeni članovi: Ratomir vičić, Berislav Šipuš, Sabina Škrtić, Branko Šegon, Marko Lonačević, Mario Obrdalj, Filko Cezner, Anton Kovačev i Darko Parić. Novim članovima imenovani su: Daglas Koraca, Alen Kajmović, Tomislav Radoš, Zrinka Starešinić, Boris Šuvak, Igor Cigula, Hrvoje Dokoza, Danijel Meštrić, Dušan Tomašević i Leda Lepri.
 
Na prijedlog ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Đoni Benažić razriješen je dužnosti člana Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, a novom članicom, kao predstavnica Državne uprave za zaštitu i spašavanje, imenovana je Kristina Mamić Petrović.
 
Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, temeljem prijedloga Ministarstva gospodarstva, donesen je Zaključak kojim se
Glavnoj skupštini društva Đuro Đaković Holding d.d. predlaže izbor Vjekoslava Galzine i Milana Stanića za članove Nadzornog odbora društva.
 
Također, na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, temeljem prijedloga Ministarstva gospodarstva, donesen je Zaključak kojim se Glavnoj skupštini društva Narodne novine d.d. predlaže izbor Đure Kordića za novog člana Nadzornog odbora, umjesto dosadašnjeg koji je podnio ostavku.
 
Nadalje, na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, temeljem prijedloga Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Hrvatske ceste d.o.o. opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Ede Kosa, te imenovanje Jurice Krleže novim predsjednikom Uprave, a Ede Kosa članom uprave.
 
Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim Društvima, temeljem prijedloga Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Hrvatske autoceste d.o.o. opoziv dosadašnje članice Nadzornog odbora Nataše Munitić, te izbor Hrvoja Livaje i Dražena Antolovića za nove članove Nadzornog odbora. Također, Nadzornom odboru društva Hrvatske autoceste
d.o.o. predlaže se izbor Hrvoja Livaje za predsjednika Nadzornog odbora, iz reda članova Nadzornog odbora. 

Pisane vijesti