Priopćenje sa zatvorenoga dijela 105. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 105. sjednice Vlade, utvrđeno je stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 3. i 4. ožujka 2022. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada se Ustavnome sudu očitovala na Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske pojedinih članaka Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, broj 143/21.). Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnoga suda.
 
Donesena je Odluka odluke o davanju suglasnosti za pokretanje postupka provedbe zajedničkih naprednih kibernetičkih sigurnosnih operacija. Točka je označena stupnjem tajnosti "tajno" te je nismo u mogućnosti objaviti.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga ovu točku nismo u mogućnosti objaviti. 
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i predzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2022. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi: https://bit.ly/3vB3hfK
 
Podzakonski prijedlozi: https://bit.ly/3Izi12h
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, Ante Babić imenovan je zamjenikom državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade na razdoblje od četiri godine, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.
 
Zbog isteka mandata s danom 8. ožujka 2022. razriješena je Jasna Petrović, članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te je ponovno imenovana članicom Upravnog vijeća, koja se imenuje na prijedlog udruga umirovljenika, s danom 9. ožujka, u novom mandatnom razdoblju.
 
Zbog odlaska u mirovinu razriješena je članica Odbora za Državnu službu Silvana Kustec, a zbog isteka mandata razriješeni su predsjednica i dio članova toga Odbora – Stanka Vučica, Sonja Baretić, Zdenko Blaženčić i Mirna Vukman Cerovečki, s danom 8. ožujka 2022. Temeljem postupka po raspisanom javnom natječaju Stanka Vučica, Jelena Pilipović i Ana Maslać imenovane su novim članicama Odbora za državnu službu, na vrijeme od pet godina, s danom 9. ožujka 2022. Istovremeno je Stanki Vučici dano ovlaštenje za obavljanje poslova predsjednika Odbora, do imenovanja predsjednika Odbora, a najduže do šest mjeseci.

Pisane vijesti