Priopćenje sa zatvorenoga dijela 127. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 127. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara i to: Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu (FAC Development) koje će se održati 26. studenoga 2018. godine i Vijeća Europske unije (Obrazovanje, mladi, kultura i sport) (EYCS), koje se održava 26. i 27. studenoga 2018. godine.                                  
Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na Pisma službene obavijesti Europske komisije od 24. rujna 2018. godine: pismo broj 2018/0261, u vezi s distribucijom osiguranja te na pismo broj 2018/0262, u vezi s graničnim vrijednostima profesionalne izloženosti. Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39., stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak  postizanja rješenja je označen stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.  
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na sljedećim poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi: https://bit.ly/2OXzdlA
 
Podzakonski prijedlozi: https://bit.ly/2S96igq
 
Na kraju, Vlada je ponovno dala ovlaštenje državnom službeniku Stjepanu Huzjaku za obavljanje poslova zamjenika ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, do provedbe javnog natječaja za imenovanje zamjenika ravnatelja Državne uprave, a najduže do šest mjeseci, jer mu ovlaštenje istječe 25. studenoga 2018. godine.
                                                                                  
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja