Priopćenje sa zatvorenoga dijela 148. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 148. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Europskoga vijeća koji će se održati 21. i 22. ožujka 2019. godine.
Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na Pisma službene obavijesti Europske komisije broj 2018/2254, u vezi s energetskom učinkovitošću, broj 2018/2369, u vezi s energetskim svojstvima zgrada.  broj 2018/2269, u vezi s dodjelom  ugovora o koncesiji te broj 2018/2285, u vezi s priznavanjem stručnih kvalifikacija. Odgovori koje je Vlada utvrdila, bit će proslijeđeni Europskoj komisiji. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom  u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Donesen je prijedlog odluke o davanju suglasnosti za otvaranje Konzulata. Točka je označena stupnjem tajnosti "ograničeno" te je nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2019. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Materijale za ovu točku možete preuzeti na sljedećim poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi:  http://bit.ly/2HvMxOz
Podzakonski prijedlozi: http://bit.ly/2U4AfTu
Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Zbog isteka mandata razriješen je član Upravnog vijeća Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" Igor Gavrić te je ponovno imenovan u novom mandatnom razdoblju, na prijedlog Grada Vukovara.
 
Razriješen je dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Tomo Medved, te članovi Robert Blažinović, Josip Đakić, Branko Borković, Josip Klemm, Ivica Arbanas i Dražimir Jukić. Novim predsjednikom Upravnoga odbora Fonda, koji je po položaju ministar nadležan za hrvatske branitelje, ponovo je imenovan Tomo Medved, a njegovim zamjenikom, koji je predstavnik ministarstva nadležnog za hrvatske branitelje, imenovan je Ivan Vukić. Članovima Upravnog odbora, koji se imenuju kao predstavnici radnog tijela Hrvatskoga sabora u čijem su djelokrugu pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ministarstva nadležnog za financije, ministarstva nadležnog za upravljanje državnom imovinom i kao predstavnici hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, imenovani su Josip Đakić, Nikolina Vuletić, Krunoslav Katičić, Siniša Šukunda, Ante Martinac, Tomislav Družak i Marija Skender, sukladno novom Zakonu o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (NN, broj 99/18).
 
Razriješena je dosadašnja predstavnica Republike Hrvatske u Mješovitom povjerenstvu Republike Hrvatske i Katoličke crkve za rješavanje gospodarskih pitanja Karolina Ivanković. Novim predstavnikom Republike Hrvatske u istom Mješovitom povjerenstvu imenovan je Dražen Opalić, kao predstavnik Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.
 
 
 

Pisane vijesti