Priopćenje sa zatvorenoga dijela 153. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 153. sjednice Vlade, usvojena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za konkurentnost – unutarnje tržište i industrija (COMPET – Internal Market and Industry), 29. rujna 2022., Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara energetike (TTE Energy), 30. rujna 2022. te Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 4. listopada 2022. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada se očitovala Ustavnom sudu na Prijedlog za provođenje nadzora zbog nedonošenja provedbenih propisa (pravilnika) za izvršenje odredbi članka 256. stavka 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Narodne novine“, br. 100/18. i 147/20.). Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnoga suda.
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2022. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi:
https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2022/Rujan/153%20sjednica/a)%20Tablica%20prijedloga%20zakona%202022%2027%2009%202022%20(1).xlsx
 
Podzakonski prijedlozi:
https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2022/Rujan/153%20sjednica/b)%20Tablica%20podzakonskih%20akata%202022%2027%2009%202022%20(1).xlsx
 
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, na osobni razriješena je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, s danom 1. listopada 2022.
 
Također na osobni zahtjev, s danom 1. listopada 2022. razriješen je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.
 
Državnoj službenici Mr.sc. Jasni Divić dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za željezničku infrastrukturu i promet, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, s danom 15. listopada 2022., a najduže do šest mjeseci, jer joj ovlaštenje ističe 14. listopada.
 
Na osobni zahtjev, s danom 1. listopada 2022. razriješena je ravnateljica Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova mr.sc. Ivana Živković. Istovremeno je državnoj službenici Ireni Alajbeg dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave, s danom 2. listopada, a najduže do šest mjeseci.
 
Sebastian Rogač imenovan je ravnateljem Uprave za multilateralu i globalna pitanja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, na kojem je bio jedini kandidat, na vrijeme od četiri godine.
 
Krešimir Plazibat razriješen je dužnosti člana Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, a novom članicom imenovana je Adela Čujko.
 
Darko Horvat razriješen je dužnosti supredsjedatelja Zajedničkog gospodarskog odbora Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske, a novim je supredsjedateljem imenovan dr.sc. Davor Filipović.
 
Razriješen  je dio dosadašnjih članova i zamjenika članova Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo – Dalibor Šemper, Velimir Žunac, Nemanja Relić, Darko Tot i Vesna Šimić. Novim članovima imenovani su Nemanja Relić i Šime Erlić, a zamjenicima članova Viktor Koska, Momir Karin i Jana Radić.
 
Razriješena je dosadašnja članica i dio zamjenika članova Nacionalnog odbora za  suzbijanje trgovanja ljudima – Suzana Vargović, Mato Škrabalo i Lana Gorianzky. Novim članom imenovan je dr.sc. Kristijan Valkaj, a zamjenicima člana Sebastian Rogač i Vlatka Vincetić, kao predstavnici organizacije civilnog društva koja pruža uslugu smještaja djeci žrtvama trgovanja ljudima i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Temeljem prijedloga Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nakon postupka po raspisanom javnom natječaju, Luka Balen imenovan je direktorom, a Mirko Budiša zamjenikom direktora toga Fonda, na vrijeme od četiri godine. 
 
                                                                                                           

Pisane vijesti | Priopćenja | Andrej Plenković