Priopćenje sa zatvorenoga dijela 187. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 187. sjednice Vlade usvojeno je stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 30. siječnja 2023. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
           
Utvrđeno je pisano očitovanje na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda javno se ne objavljuje.
 
Utvrđen je i odgovor Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti Europske komisije, broj 2022/0422, u vezi s izuzećem za uporabu žive u linearnim fluorescentnim žaruljama. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Izmijenjena je i dopunjena Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, izmijenjena je Odluka o plaćama dužnosnika i zaposlenika Zavoda za sigurnost informacijskih sustava te je dana suglasnost Vlade na Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o unutarnjem redu Zavoda za sigurnost informacijskih sustava. Točke su označene stupnjem tajnosti "povjerljivo" te ih nismo u mogućnosti objaviti.
 
Članovi  Vlade usmeno su izviješteni o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2023.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješen je dio dosadašnjih članova i zamjenika članova Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. - Tomislav Paljak, Gordan Hanžek, Darija Sinjeri, Tatjana Vukobratović Spasojević i Bahrija Sejfić. Novim članicama Povjerenstva imenovane su dr.sc. Iva Ivanković i Tatjana Vukobratović Spasojević, a novim zamjenicama članica Lada Ćurković, Marijana Bunčić i mr.sc. Klaudija Kregar Orešković.
 
Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, Hrvatskom saboru upućen je na donošenje prijedlog imenovanja Anite Malenice, mr.sc. Davora Marića i mr.sc Željka Topića za članove Vijeća za elektroničke medije.               

Pisane vijesti