Priopćenje sa zatvorenoga dijela 289. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 289. sjednice Vlade, utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 4. i 5. ožujka 2024. te Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara energetike (TTE Energy), 4. ožujka 2024. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Usvojena je Odluka o donošenju Godišnjeg programa strateških robnih zaliha za 2024. godinu. Točka je označena stupnjem tajnosti "vrlo tajno" te je nismo u mogućnosti objaviti.

Donesena je Odluka o davanju suglasnosti Centru za restrukturiranje i prodaju za sudjelovanje u dokapitalizaciji društva Petrokemija d.d., tvornica gnojiva.

Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj. 

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2024. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi: https://rb.gy/znujyz
Podzakonski prijedlozi: https://rb.gy/acnwoa

Što se tiče kadrovskih pitanja, utvrđen je Prijedlog za razrješenje dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja, zbog isteka mandata, kao i Prijedlog za imenovanje generala-bojnika Tihomira Kundida novim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Oba su prijedloga upućena Odboru za obranu Hrvatskoga sabora, radi pribavljanja mišljenja.       
    
Zbog isteka mandata, s danom 5. ožujka razriješen je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dragan Marinčić te je ponovno imenovan pomoćnikom ravnatelja, s danom 6. ožujka 2024.

Državnom službeniku Željku Motiku ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove u Ministarstvu hrvatskih branitelja, do provedbe natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, s danom 5. ožujka 2024., a najduže do šest mjeseci, jer mu ovlaštenje istječe 4. ožujka 2024.

Državnoj službenici Helgi Svirčić ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva, s danom 4. ožujka 2024., a najduže do šest mjeseci, jer joj istječe ovlaštenje 3. ožujka 2024.

Državnom službeniku Nemanji Reliću ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, s danom 11. ožujka 2024., do provedbe javnog natječaja za predstojnika Ureda, a najduže do šest mjeseci, jer mu istječe ovlaštenje 10. ožujka 2024.

Na osobni zahtjev razriješena je ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Barilić. Istovremeno je državnoj službenici Tanji Žaji dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja te Uprave, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, s danom 1. ožujka 2023., a najduže do šest mjeseci.

Zbog isteka mandata, s danom 5. ožujka 2024. razriješena je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, doplatka za djecu i nacionalne naknade za starije osobe, Suzana Filipović te je ponovno imenovana pomoćnicom ravnatelja, s danom 6. ožujka 2024.

Zbog isteka mandata, s danom 5. ožujka 2024. razriješena je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za provedbu uredbi Europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, Antonija Krolo Vasilj te je ponovno imenovana pomoćnicom ravnatelja, s danom 6. ožujka 2024.

Državnom službeniku Zvonimiru Peniću ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za zatvorski sustav i probaciju u Ministarstvu pravosuđa i uprave,  s danom 3. ožujka 2024., do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci, jer mu ovlaštenje istječe 2. ožujka 2024.  

Pisane vijesti