Priopćenje sa zatvorenoga dijela 31. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu, današnje 31. sjednice Vlade utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara - Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 10. i 11. listopada 2024., Vijeće za okoliš (ENVI), 14. listopada 2024., Vijeće za vanjske poslove (FAC), 14. listopada 2024., Vijeće za opće poslove (GAC), 15. listopada 2024. te Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara energetike (TTE Energy), 15. listopada 2024. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.                                            
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za prijateljsko rješenje spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga točku nismo u mogućnosti objaviti.
 
Usvojeno je Izvješće o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za rujan 2024.
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2024. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi:
https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2024/Listopad/31_sjednica_VRH/a)%20Tablica%20prijedloga%20zakona%202024%2008%2010%202024.xlsx
 
Podzakonski prijedlozi:
https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2024/Listopad/31_sjednica_VRH/b)%20Tablica%20podzakonskih%20akata%202024%2008_10_2024.xlsx
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, na osobni zahtjev razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Stjepan Milinković, a novom članicom imenovana je dr.sc. Sara Trnski Levak.
 
Razriješene su dosadašnje članice Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Duška Mia Franić i Spomenka Đurić, s danom 14. listopada 2024. Novim članovima Upravnog vijeća, s danom 15. listopada 2024., imenovani su Duška Mia Franić i Domagoj Mikulić, kao predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
 
Jurica Vučetić imenovan je povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća Općine Vir.
 
Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva HŽ Cargo d.o.o. Izmjenom Odluke razrješuju se dosadašnji zamjenik predsjednika i članica tog Povjerenstva, dr.sc. Alen Gospočić i Ana Zorić. Novim zamjenikom predsjednika Povjerenstva imenuje se Žarko Tušek, a novim članom Leon Žulj.
 
Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić imenovan je predstavnikom Vlade Republike Hrvatske u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu sa Sindikatom Zajedno.
 

Pisane vijesti | Priopćenja