Priopćenje sa zatvorenoga dijela 65. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 65. sjednice Vlade je verificirala stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća, 24. i 25. lipnja 2021.        S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga ovu točku nismo u mogućnosti objaviti.                                                                                                         
Vlada je usmeno izviještena o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, državnoj službenici Ani Vukas ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s danom 2. srpnja 2021., do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, a najduže do šest mjeseci, jer joj ovlaštenje ističe 1. srpnja 2021.
 
Razriješene su dosadašnja predsjednica i tajnica hrvatskog dijela Mješovitog odbora za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske, mr. sc. Zdravka Bušić i Vesela Mrđen Korać. Novim predsjednikom imenovan je Zdenko Lucić, a tajnicom mr. sc. Rina Eterović Goreta.
 
Temeljem Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 14. listopada 2020 razriješena je dosadašnja predsjednica, članovi i tajnik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga. Tako je dužnosti predsjednice razriješena mr. sc. Marija Pejčinović Burić, a  dužnosti tajnika Željko Petković. Razriješeni članovi su: Vera Katalinić-Janković, Marija Pletikosa, Ivica Bošnjak, Vera Šutalo, Željko Prša, Vedrana Šimundža Nikolić, Jana Špero, mr. sc. Hrvoje Čović, Zoran Piličić, Ilija Tadić, Ana Mandac, mr. sc. Amir Muharemi i Ivana Buterin Gluić. Novim predsjednikom imenovan je dr. sc. Davor Božinović, kao potpredsjednik Vlade kojeg je odredila Vlada. Željko Petković ponovno je imenovan tajnikom. Imenovani su i novi članovi:   Dunja Skoko-Poljak, Žanna Šostak, Marija Penava Šimac, Darko Tot, Željko Prša, Vedrana Šimundža Nikolić, Jana Špero, Mario Demirović, Ivan Jušić, Igor Kalašić, Mato Škrabalo, Valentina Cesar, Željko Petković i Ilijana Grgić.
 
Zbog isteka mandata razriješen je dosadašnji ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, s danom 18. srpnja 2021., te je ponovno imenovan ravnateljem s danom 19. srpnja 2021., temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.
 
 

Pisane vijesti