Priopćenje sa zatvorenoga dijela 81. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 81. sjednice Vlade usvojeno je stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara energetike (TTE Energy), 26. listopada 2021. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Usvojeno je Pisano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda javno se ne objavljuje.
 
Vlada je usmeno izviještena o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, na osobni zahtjev razriješen je mr.sc. Danijel Žamboki, ravnatelj Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Istovremeno, državnoj službenici Ireni Križ Šelendić dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave, s danom 22. listopada 2021. godine, do imenovanja ravnatelja Uprave temeljem provedenog postupka po natječaju, a najduže na razdoblje od šest mjeseci.
 
Razriješen je dio dosadašnjih članova i zamjenika članova Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo – Margareta Mađerić, Anica Ježić, Nikola Mažar, Ivica Preskar, Mihaela Mažuran i dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević. Novim članovima imenovani su Marija Pletikosa, Gordan Hanžek i dr.sc. Danijela Dolenec, a zamjenicima članova Marija Barilić, dr.sc. Željko Božić i Olivera Jovanović, kao predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Grada Zagreba. 

Pisane vijesti