Priopćenje sa zatvorenoga dijela 82. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 82. sjednice Vlade verificirano je stajalište Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća, 21. i 22. listopada 2021. Usvojeno je i stajalište Republike Hrvatske za sastanak ministara nadležnih za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 28. listopada 2021. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj   .
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi: https://bit.ly/3bdYEg1
Podzakonski prijedlozi: https://bit.ly/3bdXgdi
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, zbog isteka mandata, s danom 2. studenoga 2021. godine, razriješeni su dosadašnja predsjednica i članovi Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad – Marija Pletikosa, Boris Sabolić, Božidar Essert, Vesna Krivošić, Suzana Borko, Ivan Soldo i Nevenka Mišić. Novom je predsjednicom ponovno imenovana Marija Pletikosa, a članovima Milan Sekušak, Božidar Essert, Jelena Bjelić, Suzana Borko, Senka Klarić i Robert Kresić, s danom 3. studenoga 2021. godine, sukladno odredbama Zakona o humanitarnoj pomoći (NN, 102/15. i 98/19.).
 
Donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Državne nekretnine d.o.o. imenovanje Renate Sabo za članicu Uprave-direktoricu toga društva, do imenovanja člana Uprave-direktora putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer joj ističe mandat 30. listopada 2021.
 
Zbog isteka mandata razriješena je članica Upravnog vijeća Agencije EKO – Kaštelanski zaljev Anja Bagarić, s danom 2. studenoga 2021. godine, te je ponovno imenovana s danom 3. studenoga, u novom mandatnom razdoblju.
 
Razriješen je dio dosadašnjih članova Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske – Damir Juzbašić i Igor Čižmek. Novim članom imenovan je Ivo Milatić, kao predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pisane vijesti