Odluke o online nastavi donose lokalni stožeri, ako postoji potreba

Slika /Vijesti/2021/rujan/6 rujna/E9uKeZcVcA8T-fq.jpg

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da je situacija s pandemijom u cijeloj zemlji izrazito loša te da je za sada šibensko-kninska županija zatražila još tjedan online nastave.

Situacija s pandemijom izrazito je loša u cijeloj zemlji, rekao je Fuchs novinarima prije sjednice Vlade te dodao kako je jako loše i to da je velik broj djece pozitivan, no unatoč ogromnom porastu broja zaražene djece, njihove kliničke slike relativno su prihvatljive.

Međutim, istaknuo je, dramatičan skok s dvije na četiri tisuće u roku od šest dana jako je puno, a danas će se broj bolesne djece u Hrvatskoj približiti pet tisuća.

U tom smislu su i donesene odluke, rekao je dodavši kako nije riječ o centralnoj odluci jer te odluke i dalje donose lokalni stožeri. Naglasio je da se način donošenja odluka nije promijenio.

Podsjetio je i na to da se Ministarstvo i prošle godine dogovaralo sa županijama te su se na taj način škole stavljale na C, B ili A model.

Ministar je rekao da ga je zvao šibensko-kninski župan Marko Jelić te rekao da intenzivno razmišljaju o tome da produže C model i sljedećih tjedan dana, odmah nakon blagdana Svih Svetih.

Nadam se da će relaksacija od ovih devet dana smanjiti pritisak novih slučajeva unutar dječje populacije i to joj je svrha, rekao je Fuchs. To neće zaustaviti širenje zaraze, ali se nadamo da će ga barem usporiti unutar dječje populacije koliko je god moguće.

Na pitanje novinara slaže li se sa zatvaranjem škola dok je sve drugo otvoreno, ministar Fuchs odgovorio je da se nikad ne slaže sa zatvaranjem škola, što je uvijek bio njegov stav. 

Ovo sada nije zatvaranje škola nego prelazak na online nastavu

Istaknuo je da ga u ovom slučaju brine porast broja bolesne djece te kako smatra da je ova odluka u redu.

Prošle smo godine bili napadani što nismo zatvorili škole, rekao je dodavši kako smo u zadnjem valu bili zemlja s najmanje nastave po C modelu, odnosno online.

Istaknuo je kako ovo sada nije zatvaranje škola nego prelazak na online nastavu.

Najavio je ponovnu podjelu laptopa, odnosno informatičke opreme za potrebe online nastave. Kvaliteta online nastave je dobra, a nikad neće biti jako dobra, rekao je ministar.

Rekao je da nema podatak koliko učenika koristi laptop te da Ministarstvo probleme rješava tamo gdje se pojavi i kada se pojavi problem.

Na pitanje što će biti s djecom od 1. do 4. razreda osnovne škole koje roditelji nemaju kome ostaviti te hoće li za njih biti otvorene škole, Fuchs je odgovorio da se radi o samo dva dana te dodao kako će, potraje li ovakvo stanje, o tomu razgovarati s lokalnim stožerima.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Radovan Fuchs