Priopćenje Vlade Republike Hrvatske o reagiranju HND-a

Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor u potpunosti podupire i zalaže se za slobodu medija i pri tome ni na koji način ne utječe na rad novinara, urednika i drugih medijskih djelatnika.
Najoštrije odbacujemo insinuacije Hrvatskog novinarskog društva i dijela medija da je jučerašnja reakcija predsjednice Vlade na uvredljiv natpis na majici jednog od televizijskih snimatelja bila usmjerena prema uredništvu te da je rezultirala otkazom snimatelju jedne komercijalne televizije. Nitko iz Vlade Republike Hrvatske nije zvao niti je na bilo koji drugi način zahtijevao poduzimanje bilo kakvih mjera prema tom snimatelju.
Unatoč negodovanju članova Vlade, predsjednica Vlade omogućila je snimatelju da profesionalno obavi svoj posao te je na kraju sjednice uputila poruku u kojoj je apelirala na sve urednike medija da njihovi djelatnici neprimjerenim ponašanjem ne vrijeđaju instituciju Vlade Republike Hrvatske.
Vlada Republike Hrvatske ne odriče pravo pojedincima, pa i medijskim djelatnicima, na izražavanje vlastitog mišljenja i osobnog stava, ali ono nije spojivo sa obavljanjem profesionalne zadaće. Ističemo da je u svim demokratskim zemljama uobičajeno primjereno ponašanje novinara, snimatelja i drugih javnih djelatnika u javnim institucijama koje isključuje bilo kakvo uvredljivo ponašanje prema tim institucijama.
U tom smislu očekujemo da i se Hrvatsko novinarsko društvo zalaže i promiče moralne i etičke vrijednosti te demokratske standarde koji vrijede u svim uljuđenim društvima. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor poziva Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva da iznese svoj sud o vrijeđanju institucije Vlade Republike Hrvatske i to u prigodi obavljanja službenih obveza u zgradi Vlade Republike Hrvatske.




Pisane vijesti | Priopćenja