Priopćenje za medije o presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Premda su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na 12 godina zatvora, Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nezadovoljstvo u pogledu današnje presude Raspravnog vijeća Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za kaznene sudove izrečene u ponovljenom postupku.

Držimo da presuda kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni samo za zločine počinjene u Bosanskom Šamcu ne održava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
 
Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i zato jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović.
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te Stanišića i Simatovića osuditi za sve zločine počinjene na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koje im tužiteljstvo stavlja na teret.
 
Podsjećamo, radi se o najtežim i najokrutnijim zločinima poput onih u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici, počinjenih u provedbi velikosrpskog projekta režima Slobodna Miloševića, koji nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu.

Pisane vijesti