Procjena Vlade: Za obeštećenje oko 44 tisuće korisnika obiteljskih i najviših mirovina potrebno 1,4 milijarde kuna

Za obeštećenje oko 44 tisuće korisnika obiteljskih i najviših mirovina bit će potrebno kroz Umirovljenički fond osigurati 1,4 milijarde kuna, procjena je koju Vlada iznosi u danas prihvaćenim izmjenama Zakona o potvrđivanju odluka Ustavnog suda od 12. svibnja 1998. kojima se regulira isplata obeštećenja korisnicima obiteljskih i najviših mirovina.

ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Za obeštećenje oko 44 tisuće korisnika obiteljskih i najviših mirovina bit će potrebno kroz Umirovljenički fond osigurati 1,4 milijarde kuna, procjena je koju Vlada iznosi u danas prihvaćenim izmjenama Zakona o potvrđivanju odluka Ustavnog suda od 12. svibnja 1998. kojima se regulira isplata obeštećenja korisnicima obiteljskih i najviših mirovina.

Taj je prijedlog Vlada po hitnom postupku uputila Saboru kako bi se, kaže potpredsjednik Vlade Damir Polančec, u lipnju i korisnicima obiteljskih i najviših mirovina mogla isplatiti prva rata povrata duga odluče li se za isplatu po ubrzanom modelu (polovica iznosa duga kroz dvije godine, odnosno u četiri rate).

Zakonske izmjene ustvari su podloga za isplatu obeštećenja za 3.039 korisnika najviših mirovina, 34.742 korisnika obiteljskih mirovina i još 6.000 korisnika za koje će se obaviti ručni izračun, odnosno za ukupno 43.781 korisnika najviše i obiteljske mirovine.

Točan izračun obeštećenja za te umirovljenike Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje treba utvrditi do konca ožujka.

Na iznos obeštećenja i korisnicima obiteljskih i najviših mirovina dodat će se kamata u visini 19,9752 posto.

Do sada je, temeljem Zakona, obeštećenjem obuhvaćeno 426.309 umirovljenika, a prosječan iznos obeštećenja je 26.000 kuna po umirovljeniku.

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila na domaćem tržištu kapitala plasirati desetogodišnje državne obveznice u iznosu 2,5 milijardi kuna - obveznice će imati kamatnu stopu od 4,75 posto godišnje, uplaćivat će se 8. veljače, a dospijevaju 8. veljače 2017.

Ministar financija Ivan Šuker ističe da će se sredstva od državnih obveznica utrošiti na otplate glavnica inozemnog i domaćeg duga duga (oko 850 milijuna kuna), te za isplatu poticaja poljoprivredi.

Naime, uz 250 milijuna kuna poticaja koje je već isplatilo Ministarstvo poljoprivrede do ožujka ove godine isplatit će se još nešto više od milijardu kuna, kazao je Šuker.

Kliničkom bolničkom centru Zagrebu Vlada je danas dala suglasnost da drugu fazu projekta Rebra financira kreditom u iznosu od oko 573 milijuna kuna.

Tim će se sredstvima, uvjerava ministar zdravstva Neven Ljubičić, omogućiti da se projekt proširenja KBC-a završi u roku i da on bude u punoj funkciji.

Vlada je dala i državno jamstvo koje će omogućiti da Lučka uprava Ploče sa Svjetskom bankom sklopi ugovor o zajmu u iznosu 58,8 milijuna eura za financiranje Projekta integracije trgovine i transporta.

Ukupni troškovi Projekta integracije trgovine i transporta Luke Ploče procjenjuju se na 91 milijun eura, a uz zajam Svjetske banke, financirao bi se i s 11,2 milijuna eura zajma Europske banke za obnovu i razvoj, dok bi država iz proračuna za njega osigurala 21 milijun eura.



Pisane vijesti