Vlada predlaže da na čelu DIP-a i dalje bude predsjednik Vrhovnog suda

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i dalje bi bio predsjednik Vrhovnog suda, a sastav DIP-a proširio bi se za još dva člana koji bi se birali među sucima Vrhovnog suda - predlaže Vlada izmjenama Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu koje je danas uputila u Hrvatski sabor.

ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i dalje bi bio predsjednik Vrhovnog suda, a sastav DIP-a proširio bi se za još dva člana koji bi se birali među sucima Vrhovnog suda - predlaže Vlada izmjenama Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu koje je danas uputila u Hrvatski sabor.

Izmjene predviđaju da se, osim sedam članova DIP-a čije imenovanje predlažu saborski klubovi, temeljem konzultacija između parlamentarne većine i manjine, u DIP kao članove imenuje i dva suca Vrhovnog suda.

Ta bi dva člana birala Opća sjednica Vrhovnog suda, na prijedlog predsjednika tog suda, a, kao i sve članove DIP-a, imenovao bi ih Sabor.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić kazao je da se predloženim izmjenama želi stručno ojačati DIP, te "transferirati iskustvo" dosadašnjeg saziva DIP-a u kojemu su sjedili suci.

Premijer Ivo Sanader kazao je da je oko zakonskih izmjena provedena konzultacija i postignut visok stupanj usuglašenosti s parlamentarnim strankama, također izrazivši uvjerenje da će DIP, kao tijelo koje provodi izbore, biti jači nego do sada.

"Izbori su svečanost demokracije i moraju se provesti po najvišim europskim standardima", rekao je Sanader, ponovivši da će predstojeći parlamentarni izbori biti održani u studenome, iako je, napomenuo je, ustavni rok za održavanje izbora 20. veljače 2008.

Izrazio je stav Vlade po kojemu bi se u Hrvatskoj trebala uvesti praksa da se izbori svake četiri godine održavaju u istom mjesecu.

Vlada je u saborsku proceduru, također po hitnom postupku, uputila i izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, ali, na prijedlog premijera Sanadera, odmah i odustala od predložene odredbe kojom bi se ukinula obveza da se biračima poštom šalje obavijest o tome gdje im je biračko mjesto.

Palarić je, predstavljajući zakonske izmjene, kazao da novi Zakon o popisima birača predviđa vođenje popisa birača u elektronskom obliku, a shodno tome i mogućnost da se na internetu može provjeriti je li netko upisan u popis birača i gdje mu je biračko mjesto, pa i slanjem SMS poruke.

No, premijer je upozorio da nemaju sva hrvatska kućanstva internet niti mobitele, pa potrebne informacije trebaju dobiti poštom.

Unatoč tomu što bi se prestankom poštanskog slanja obavijesti uštedjelo oko 40 milijuna kuna, želja je Vlade da što više građana izađe na izbore, rekao je Sanader.

Predložio je stoga, a Vlada prihvatila da se spomenuta odredba briše iz zakonskog prijedloga, a da se saborskim klubovima i zastupnicima ostavi da u raspravi odluče koji model primijeniti.



Pisane vijesti