Program vlade: obrazovanje i znanost ključne su za razvoj društva

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/program_vlade_obrazovanje_i_znanost_kljucne_su_za_razvoj_drustva.jpg

ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Ključne pretpostavke za razvoj gospodarstva i ukupnoga društva su obrazovanje i znanost, naglašava se u programu Vlade Zorana Milanovića za mandat 2011.-2015., obrazovna i znanstvena politika usklađivat će se s projekcijama razvoja društvenih i osobnih potreba, kao i tržišta, a suvremena država koja je na usluzi građanima, ističe se, temelj je programa vlade.

Prema programu poznatom kao Plan 21 i broji 60-ak stranica, temeljne mjere obrazovne politike su uvođenje, u srednjoročnom razdoblju, jednosmjenske nastave u cijeloj zemlji, obavezno jednogodišnje predškolsko obrazovanje te osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje do stjecanja prve kvalifikacije, uvođenje strukovne mature nakon koje će biti moguć nastavak obrazovanja.

Najavljuje se i uvođenje posebnog nastavnog programa o demokraciji i ljudskim pravima, posebnog programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja u osnovne škole koji bi obuhvaćao i seksualni odgoj.

U javnim ustanovama školovanje će biti besplatno za uspješne i redovite učenike i studente, u osnovnoškolske i srednjoškolske obrazovne programe uključit će se sadržaji važni za identitet nacionalnih manjina u Hrvatskoj i za ukupni identitet Hvatske. U suradnji s institucijama manjinskih zajednica u prvoj polovici mandata Ministarstvo obrazovanja, najavljuje se, izradilo bi program, a u drugoj polovici pristupilo bi se njegovoj primjeni u školama.

Vlada će podržati i registraciju manjinskih srpskih škola osnovanih na području istočne Slavonije u razdoblju mirne reintegracije, a u obrazovnoj i kulturnoj politici, navodi se, Vlada će stvarati pretpostavke za participaciju i integraciju sadržaja kojima će se afirmirati povijesni doprinos nacionalnih manjina.

Vezano uz sport kao posebno važnu djelatnost za mlade i cijelo društvo, radit će se na predlaganju Nacionalnog programa sporta i ukupnog upravnog nadzora sportskih djelatnosti.

Predanost visokom obrazovanju i znanstvenom istraživanju, ističe se u programu, provodit će se uvođenjem hrvatskoga prostora znanstvenih istraživanja i visokog obrazovanja tj. cjelovitom strategijom policentričnog razvoja znanosti i visokog obrazovanja, kao i strategijama razvoja hrvatskih sveučilišta, polazeći od načela autonomije sveučilišta, akademskih sloboda i tijesne suradnje s gospodarstvom.

Milanovićeva Vlada u svome programu naglašava da je autonoman položaj kulture u odnosu na politička odlučivanja ključan vrijednosni element najavljujući izradu temeljnog strategijskog dokumenta kulturnog razvoja.

Vlada će nastaviti s obnovnom uništenih ili oštećenih vjerskih i svjetovnih spomenika, značajne za identitet pripadnika manjina, a nastavit će se i s obnovom uništenih ili oštećenih obilježja iz antifašističke borbe.

Polazno načelo zdravstvene politike je kvalitetna zdravstvena zaštita dostupna svima, prema načelu sveobuhvatnosti, dostupnosti i solidarnosti, a temelj reforme bit će javno zdravstvo prema konceptu doma zdravlja, uz promjenu standarda osiguranika po timu liječnika i uz znatno veće ulaganje u preventivu, a najavljuje se i žurna reorganizacija službe hitne pomoći i uvođenje regionalnih centara za palijativnu skrb.

Vlada najavljuje i aktivnu politiku cjeloživotnog obrazovanja i programa profesionalnoga usavršavanja kako bi se, posebice mladima, omogućilo kvalitetnije obrazovanje i lakši ulazak u svijet rada, a u tom smislu mrežom akreditiranih programa cjeloživotnog učenja obogatit će se i srednje i visoko obrazovanje.

"U skladu s europskim mjerama poticanja poduzetništva mladih i samozapošljavanmja mladih uvest ćemo posebne kredite i poticaje za mlade poduzetnike", navodi se.

Hrvatskim braniteljima, naglašava vlada, zbog njihova povijesnoga doprinosa u obrani i stvaranju suverene i neovisne hrvatske države, treba osigurati sustavnu i dobro organiziranu skrb i pomoć u rješavanju problema s kojima se susreću u poslijeratnim vremenima.

"Vlada se određuje prema Domovinskom ratu kao obrambenom i pravednom ratu, vođenom radi obrane slobode građana Republike Hrvatske i njenoga teritorijalnoga integriteta. Imat ćemo pošten, pravedan i transparentan odnos prema braniteljima. Zalagat ćemo se za trajno poštivanje i zaštitu povijesne istine, dostojanstva i značaja Domovinskoga rata i samih branitelja. Nećemo ukidati, niti smanjivati niti jedno pravo istinskim sudionicima i stradalnicima Domovinskoga rata", stoji u programu Vlade koja najavljuje i uspostavu novog simboličkog priznanja ratnim herojima i stradalnicima.

Vlada u svom programu naglašava da je suvremena država, koja je na usluzi građanima, temelj njena programa jer je takva država "preduvjet dosljednoga i univerzalnoga ostvarivanja ljudskih i građanskih prava i sloboda".

"Provodeći zajedništvo s građanima u vođenju i nadzoru javnih politika, aktivno ćemo djelovati i u provedbi globalne međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast. U tom kontekstu posebno ćemo se posvetiti jačanju fiskalne transparentnosti, što će uključivati pravodobnu i trajnu javnu dostupnost temeljnih proračunskih dokumenta i transakcija na razini državnih tijela državne uprave, učinkovit sustav pristupa informacijama, javnost imovinskih kartica dužnosnika te uključivanje građana i civilnoga društva u procese donošenja i provedbe javnih politika, u zaštitu građanskih sloboda", ističe vlada najavljujući u tom smislu donošenje godišnjih akcijskih planova unaprjeđenja zajedničkog djelovanja tijela javne vlasti i građana.



Pisane vijesti

Dokumenti