Projekti važni za Brodsko-posavsku županiju imaju snažnu potporu Vlade

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/16 travnja/Polaganje vijenaca i Dan BPŽ/Govor2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije. Po dolasku u Slavonski Brod, položio je vijenac ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Pozdravivši sve nazočne uzvanike, predsjednik Vlade čestitao je dvadeset i šestu obljetnicu Brodsko-posavske županije.
 
Premijer Plenković naglasio je da je ova Vlada prepoznala trenutak i napravila iskorake koji će ostati trajna praksa kada je riječ o suradnji sa županima, gradonačelnicima i načelnicima.
 
"Ta politička volja koju smo mi pretočili u suradnju, sinergiju, intenzitet odnosa, projektno orijentirani način međusobnog komuniciranja i djelovanja kakav imamo sa svih 20 županija i Gradom Zagrebom je bez presedana u povijesti vladavine Hrvatske posljednjih 30 godina. Mislim da smo na taj način postavili nove temelje zajedničkog funkcioniranja", poručio je Plenković.  
 
Istaknuo je da je Vlada stavila politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u samo srce svoga programa, naglasivši važnost svih krajeva Hrvatske i želju da im se pomogne.
 
Pritom je predsjednik Vlade naveo četiri elementa suradnje s jedincima lokalne i područne samouprave.
 
Četiri elementa suradnje s jedincima lokalne i područne samouprave
 
Prvi je partnerstvo i povjerenje, redoviti i sustavan dijalog. "On se tiče svih tema koje su relevantne za sve krajeve Hrvatske. Nema bitnog zakonskog teksta koji se odnosi na regionalnu suradnju, decentralizaciju, županije, a da ga vi niste prije toga s nama raspravili u posebno pripremljenom formatu", podsjetio je.
 
Drugi aspekt suradnje je funkcionalna decentralizacija. U tom smislu Plenković je pojasnio važnost donošenja odluka na nižim razinama, što bliže građanima. "To vas čini relevantnima, a aktivnosti svih segmenata i razina države učinkovitijima", dodao je.
 
Govoreći o trećem elementu, predsjednik Vlade je kazao da je riječ o sredstvima koja su bitna za provedbu funkcionalne decentralizacije. Naglasio je da je Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave županijama, gradovima i općinama dato ukupno 2 milijarde i 100 milijuna kuna. "U Brodsko-posavskoj županiji to se manifestira na 117 milijuna kuna izvornih prihoda više", kazao je.
 
Premijer Plenković je kao četvrti element naveo projektnu suradnju, rekavši da će izvješće koje će biti predstavljeno na 8. Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem pokazati što je Vlada u ove dvije godine i pol godine mandata učinila za Slavoniju.
 
"Naša želja je bila da u pravom trenutku pružimo ruku jer ne zatvaramo oči pred problemima koji ovdje postoje", ustvrdio je predsjednik Vlade. Pri tom je uzeo za primjer problem negativnog prirodnog priraštaja, kao i to da dio mladih ili ljudi srednje životne dobi traži svoju životnu šansu u Europskoj uniji.  
 
Kvalitetniji život - cilj članstva u Europskoj uniji
 
"Ta činjenica da su tamo prosječne plaće više nego ovdje tjera nas kao Vladu, a i sve vas zajedno da ostvarimo što prije hvatanje koraka sa standardom života u drugim članicama Europske unije. To je bit prvih godina članstva svake nove članice. Imamo petnaestak godina koje su ključne za nas kako bi iznivelirali te razlike", poručio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade smatra da je cilj članstva u Europskoj uniji da živimo kvalitetnije i jednako dobro kao svi oni koji su tu šansu dobili ranije u odnosu na Hrvatsku.
 
"To baš govorim u Slavonskom Brodu, gradu koji je podnio ogromne žrtve u Domovinskom ratu", naglasio je Plenković, dodavši je uoči svečane sjednice položio vijenac i s velikim poštovanjem odao počast poginulim hrvatskim braniteljima.
 
"Prisjetili smo se i velikog broja djece koja su poginula u Slavonskom Brodu, cijeloj županiji, ali i brojnih Hrvata koji su izgubili živote u susjednoj Posavini. Sve to svima nama nameće veliku obavezu da vodimo računa o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima te o dignitetu Domovinskog rata",  istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Podsjetio je i na Zakon o hrvatskim braniteljima koji je popunio dosadašnje praznine i nepravde.  "To radimo s uvjerenjem da u svim našim aktivnostima vodimo računa o onima koji su dali najviše za Hrvatsku. I upravo zbog njih radimo na tome da se razvije ova županija", naglasio je Plenković, kazavši da se uskoro bliži dvadeset i četvrta godišnjica operacije Bljesak.



Brodsko-posavska županija prometno izrazito važna
 
Predsjednik Vlade rekao je da je Brodsko-posavska županija po svojoj formi prometno izrazito važna. U tom kontekstu spomenuo je most na Savi u Svilaju koji je gotov. Najavio je da će se graditi most u Staroj Gradiški koji će puno kvalitetnije povezati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Govoreći o riječkom prometu naveo je Luku Brod.
 
Što se tiče obrazovanja, predsjednik Vlade je kazao da se vode razgovori na koji način Slavonski Brod učiniti sveučilišnim gradom. "Moramo raditi na budućnosti, a budućnost je obrazovanje i ulaganje u znanost i istraživanje", rekao je.
 
Naglasio je da projekti važni za ovu Županiju imaju snažnu potporu Vlade.
 
"Očekujem da naše partnerstvo stanovnicima Brodsko-posavske županije donese kvalitetniji život na tragu zajedničkih politika i nastojanja", zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković