Provedba Konvencije Vijeća Europe treba pomoći da svim snagama zajednički suzbijamo nasilje u obitelji i nad ženama

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/4 listopada/pvrh 2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade podsjetio je da je na snagu 1. listopada stupila Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Od svih nadležnih resora očekuje aktivno uključenje u njezinu provedbu, u čemu će imati i njegovu podršku.

Svjetski gospodarski forum za brži i bolji razvoj jugoistoka Europe 
 
Govoreći o strateškom dijalogu o jugoistoku Europe u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma, na kojem je sudjelovao u Ženevi početkom tjedna, ocijenio je da je jako dobro da Hrvatska sudjeluje na najvišoj razini u raspravama o temama koje su joj u vanjskopolitičkom i vanjskotrgovinskom smislu izrazito značajne.

„Svjetski gospodarski forum želi prenijeti najrecentnija saznanja i najviše dosege na globalnoj razini upravo na prostor jugoistoka Europe, kada je riječ o inovacijama, digitalizaciji, investicijama, konkurentnosti i svemu ostalom što može pridonijeti bržem i boljem razvoju ovoga dijela Europe“, istaknuo je predsjednik Vlade izrazivši zadovoljstvo sadržajem sastanka i hodogramom budućih aktivnosti.  

Nastavak ovoga dijaloga, najavio je, bit će u Davosu u siječnju te dodao kako će Hrvatska tijekom svoga predsjedanja Europskom unijom 2020. organizirati sastanak na vrhu između članica Unije i država jugoistočne Europe. 
 
Osvrnuo se i na proslavu Dana policije rekavši da su aktivnosti kojima je obilježen na tragu Vladine politike jačanja sustava domovinske sigurnosti. 

U ponedjeljak, 1. listopada, stupila je na snagu Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. „Očekujem da u koordinaciji ministrice Murganić i njezinoga Ministarstva svi resori koji su uključeni u provedbu ove Konvencije djeluju preventivno, ali i adekvatno sankcioniraju nasilje u obitelji i nad ženama“, poručio je predsjednik Vlade istaknuvši ponovno važnost borbe protiv ovog negativnog društvenog fenomena.

Dodao je da će provedba ove Konvencije osnažiti hrvatske institucionalne, operativne i financijske sposobnosti u dostizanju najviših standarda. 

Interpretativna izjava model za otklanjanje ideoloških tema 

Predsjednik Vlade kazao je da je prije nekoliko dana održan sastanak pravnih savjetnika Vijeća Europe koji su izrazito pohvalno ocijenili hrvatsku interpretativnu izjavu, koja je dio Zakona o potvrđivanju Konvencije.
 
„Na toj se stručnoj razini čak govori o tome da bi se takva izjava mogla koristiti kao model koji bi pomogao i drugim državama prigodom potvrđivanja Konvencije, kako bi se izbjegle i otklonile ideološke i svjetonazorske teme, u kontekstu jednoga izrazito negativnog fenomena koji je prisutan diljem Europe“, poručio je predsjednik Vlade.
  
U tom se kontekstu prisjetio i kampanje koja se u Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci vodila protiv potvrđivanja te Konvencije i ocijenio je u velikoj mjeri difamacijskom i punom netočnih i lažnih informacija. 

„Od kad je Konvencija stupila na snagu sunce i dalje izlazi, život normalno funkcionira, a ova Konvencija i njena provedba treba pomoći da svim snagama zajednički suzbijamo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji“, poručio je premijer Plenković i dodao da će svi resori u provedbi Konvencijev imati njegovu osobnu podršku kako bi se napravili iskoraci prema smanjenju ovog negativnog fenomena u hrvatskome društvu.

Osuda nedopustivog napada na zastupnika Milorada Pupovca

Osvrnuvši se na dobre rezultate u turizmu kazao je da je službena statistika u prvih šest mjeseci potvrdila prihode od 3 milijarde eura. 

„Polako idemo prema onom cilju od 12 milijardi eura u ovoj godini, što je jako dobro. Na sjednici Vlade u Hvaru, za tri tjedna, imat ćemo prigodu rezimirati i ocijeniti ovu turističku godinu“, dodao je.  
 
Predsjednik Vlade i ovom je prigodom osudio napad na zastupnika Milorada Pupovca, ocijenivši ga krajnje nedopustivim. 

„Moramo zajednički raditi na smanjivanju tenzija u društvu, na sprječavanju govora mržnje, stalno ukazivati na to koji su politički akteri odgovorni i ozbiljni, i koji to nisu, a takvih trenutno u Hrvatskoj ima dosta. Prema tome, vodimo računa da u našim aktivnostima budemo predvodnici uljuđenih, ozbiljnih, odgovornih, europskih vrijednosti na kojima počiva i naš Ustav i naš politički program. Moramo biti snažna brana takvim devijacijama koje se događaju u hrvatskome društvu“, poručio je predsjednik Vlade.


 

Pisane vijesti