Prva potpredsjednica Pusić primila nagradu Zaklade Elemér Hantos Prize, koja se dodjeljuje za izniman doprinos europskim integracijama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/prva_potpredsjednica_pusic_primila_nagradu_zaklade_elemer_hantos_prize_koja_se_dodjeljuje_za_izniman_doprinos_europskim_integracijama.jpg

Prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je danas u Kući Europe nagradu Zaklade Elemér Hantos Prize, koja se dodjeljuje za izniman doprinos europskim integracijama. Elemer Hantos Prize ustanovljena je kao nagrada koja se dodjeljuje za iznimne rezultate u promicanju ekonomske i političke suradnje i europskih integracija u središnjoj i istočnoj Europi, osobama koje su svojim djelovanjem izravno utjecala na procese političke i ekonomske integracije.

Potpredsjednica Pusić rekla je da joj je neizmjerno drago zbog nagrade te da danas vidi da je još važnije da Hrvatska ima okvir Europske unije: „Institucije, koliko god se teško mijenjaju, mijenjaju se brže i lakše od društva. Društvo se mijenja postepeno, ali upravo zato je potrebno vodstvo i potreban je primjer“. S tog stajališta, dodala je potpredsjednica, sigurnost koju daje okvir EU sa svim političkim različitostima, ali ipak određene razine normalnosti i kriterija, u današnjim uvjetima se pokazuje još važniji nego što se pokazivao u trenutku ulaska Hrvatske u EU ili dugih godina puta prema punopravnom članstvu i reformama.

Potpredsjednica je komentirala i tvrdnje kako nitko nije zapriječio kolonu državnog vrha u Vukovaru: „Držimo se istine. Ja sam tamo bila. Ljudi su stajali u kordonu, leđima okrenuti. Moglo se ući, da ste nekog udarili laktom ili se htjeli tući i gurati, možda bi se netko maknuo. Ali ako ne želite upotrebljavati fizičko nasilje, onda je kordon zapriječio ulaz“, i zaključila: „Ako ste već to napravili, onda imajte hrabrosti to i reći“.



Pisane vijesti