Prva procjena tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje 2017.

U ovom Priopćenju objavljuje se procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugo tromjesečje 2017. prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007.

Tromjesečni BDP upućuje na kratkoročna gospodarska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a izračun realne stope rasta.

Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2017. realno veći za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2016.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,8%, a u odnosu na isto tromjesečje 2016. realno je veći za 3,4%.



U tablici 2. prikazane su realne stope rasta tromjesečnog BDP-a prema kategorijama izdataka na temelju originalnih podataka.



Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2017. ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos domaće potražnje je pozitivan (3,3 postotnih bodova).

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava (2,2 postotnih bodova).

Doprinos neto inozemne potražnje je negativan.

U tablici 3. prikazane su realne stope rasta tromjesečne bruto dodane vrijednosti (BDV) prema područjima djelatnosti NKD-a 2007.



Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom tromjesečju 2017. realno veća za 2,2% u odnosu na isto tromjesečje 2016. prema originalnim podacima.

Najveći doprinos rastu tromjesečne BDV u drugom tromjesečju 2017. ostvaren je u djelatnosti Trgovine na veliko i na malo; Popravak motornih vozila i motocikala.

Državni zavod za statistiku objavit će 1. rujna 2017. podatke i Metodološka objašnjenja u Excel-formatu u Statistici u nizu. U tablicama će biti prikazani podaci tromjesečnog BDP-a za razdoblje od prvog tromjesečja 2000. do drugog tromjesečja 2017.

U Statistici u nizu bit će objavljeni podaci prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007. u tekućim cijenama, stalnim cijenama prethodne godine, stalnim cijenama referentne godine (2010. = 100) te realne stope rasta.

Podatke i Metodološka objašnjenja možete preuzeti u Excel-formatu na poveznici Statistika u nizu/BDP 1. rujna 2017.

Prva procjena BDP-a za treće tromjesečje 2017. objavit će se 29. studenog 2017.

Izvor: DZS



Pisane vijesti