Prvi potpredsjednik Karamarko: Najznačajnija reforma bit će omogućavanje kvalitetnih ulaganja i otvaranje radnih mjesta

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/13 travnja/ASV_web.jpg

Prvi potpredsjednik Vlade gostovao je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada. "Promjena svih promjena, reforma svih reformi bit će otvaranje mogućnosti, znači kvalitetnih ulaganja i otvaranje radnih mjesta“, kazao je u razgovoru.

Prvi potpredsjednik Vlade gostovao je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada. Na početku razgovora, kazao je da su reforme mogle početi brže, ali su se malo odužile zbog pregovora, no istaknuo je da je bitno da su sada započele. Na upit novinara misli li da će se Vlada održati do kraja mandata, kazao je da je uvjeren da hoće, jer radi na reformama koje su nužne za preobrazbu hrvatskog gospodarstva, da bi građani napokon bolje živjeli u svojoj državi: „Situacija je teška, ali sve dok ćemo svi mi raditi na reformama i imati rezultate, bit ćemo stabilni i održivi.“ Prvi potpredsjednik Karamarko također je rekao da su odnosi Domoljubne koalicije i Mosta dobri: „Ponekad zapnemo, nekad budu teški, uđemo u neke pregovore i razgovore, međutim, sve smo dosad riješili“, kazao je i dodao da se o svemu što je bitno dogovore jer se u svemu što je bitno i slažu.

Što se tiče ideoloških podjela u društvu, prvi potpredsjednik rekao je da je nekima u interesu da se na tom ideološkom frontu sukobljava: „Mi govorimo o reformama, o problemu iseljavanja ljudi iz Hrvatske, o problemu gašenja radnih mjesta, o problemu gospodarstva, a netko nas stalno vraća u te ideološke teme koje su potpuno nepotrebne“, kazao je, apeliravši pritom na one koji provociraju da prestanu s tim i da se počnu odgovorno ponašati. Što se tiče komemoracije u Jasenovcu, ponovio je da žrtve Jasenovca nisu zaslužile da budu politizirane i da se s njima manipulira u dnevno-političke svrhe. „Tamo trebaju biti svi i odati poštovanje žrtvama, jer to su nevine žrtve jednog brutalnog sustava koje su zaslužile poštovanje“. Također je kazao da svaki režim koji ubija ljude, koji je baziran na tome da netko drugi mora nestati, nije dobar, već nakaradan i zločinački. „Suvremeno hrvatsko društvo na poziciji antitotalitarizma, kao što je uostalom i Europa konfigurirana, mora osuditi takve režime“, zaključio je. Odbacio je tvrdnje da je u Hrvatskoj na djelu pokušaj relativizacije povijesti i povijesni revizionizam. S tim u vezi, istaknuo da je da svi oni, koji ne žele priznati da su komunisti nakon rata činili neke zločine i da postoje boljševički i komunistički zločini, a kad se to spomene, smatraju povijesnim revizionizmom i napadom na antifašizam. „To nije istina, mi smo antifašisti, ali smo isto tako i antikomunisti i antitotalitaristi“, kazao je prvi potpredsjednik.

O pljački policije i smjenama koje su uslijedile, prvi potpredsjednik Karamarko kazao je da žali što je do smjena u policiji došlo poslije tog događaja, jer je možda do njih trebalo doći ranije. Naglasio je da podržava sve ljude koji vode Ministarstvo unutarnjih poslova i da želi da konsolidiraju Ministarstvo i učine od njega respektabilnu instituciju.

Za reforme je rekao da je to slojevit proces i mozaik promjena koje treba učiniti. „Promjena svih promjena, reforma svih reformi bit će otvaranje mogućnosti, znači kvalitetnih ulaganja i otvaranje radnih mjesta“, naglasio je i dodao da je i reforma poreznog sustava u izradi, koji će biti stimulativan i poduzetnicima dati vjetar u leđa, ali neće opterećivati građane. Također je kazao da je započeto kapitaliziranje državne imovine, jer imamo preko 30 milijardi eura državne imovine koja je mrtva i neiskorištena. Isto tako, kazao je da je ono što je načinjeno u mandatu prošle Vlade dovelo državu do ruba propasti, te da ćemo svi morati biti strpljivi dok se ne započnu osjećati učinci investicija, no da će najpotrebitiji i socijalno ugroženi biti uvijek zaštićeni. Od projekata, naveo je da se za Luku Gruž sada ide u dodjelu koncesije, a taj je projekt vrijedan stotinjak milijuna eura, s kojim će se otvoriti preko 200 radnih mjesta. „Zaključen je i natječaj za prugu Dugo Selo-Križevci, to je oko milijardu i pol milijuna kuna vrijedan projekt na kojem će sudjelovati nekoliko hrvatskih tvrtki“, istaknuo je.

Što se tiče županija, prvi potpredsjednik je rekao da se njihov broj sigurno neće smanjivati. Kazao je da trošak za njih iznosi oko 2,8 do 2,9 posto državnog proračuna te se mogu digitalizirati i racionalizirati. Za višu cijenu dopunskog osiguranja, prvi potpredsjednik je kazao da oni koji su najugroženiji i potrebiti neće biti oštećeni i dodao da je vrijeme da razvijemo solidarnost. O pregovorima sa sindikatima, prvi potpredsjednik kazao je da je ovo Vlada dijaloga te je uvjeren da će potpredsjednik Vlade strpljivo razgovarati sa sindikatima te da će se suradnja sa sindikatima sigurno pospješiti.

Opovrgnuo je da Hrvatska blokira pregovore Srbije s Europskom unijom, već je kazao da sve ovisi o Srbiji koja diktira tempo pregovora. Potvrdio je da  Hrvatska ima neke prigovore oko Poglavlja 23., poput univerzalne jurisdikcije te da ima pravo na glas reći da je to neprihvatljivo. „Tražimo otvoren i dobrosusjedski odnos, pa ako nam to smeta jer je to nakaradno, oni to jednostavno moraju anulirati i mi nećemo imati ništa protiv da se to sanira“, kazao je. Na kraju je dodao da ne postoje nikakvi pritisci iz Europske unije na Hrvatsku zbog Srbije: „To je naš problem s njima i mi to možemo prijateljski riješiti“.

Pisane vijesti | Govori i izjave