Prvi potpredsjednik Karamarko za HTV: Moramo puno razgovarati i imati povjerenja jedni u druge

U razgovoru za večerašnji Dnevnik HTV-a, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je da očekuje kvalitetan rad ove vlade na reformama te da je, u tom slučaju, povjerenje predsjedniku Vlade zagarantirano. Upitan o imenovanju prvog čovjeka SOA-e, Karamarko je poručio da predugim postupkom smjene i imenovanja novog ravnatelja gube svi građani, „svi oni koji su očekivali demokratičniji proces i postupak“. „Mi smo jedna specifična vlada. Ova konstelacija političkih snaga je specifična, još nije viđena u Hrvatskoj i traži dosta strpljenja, puno razgovora, razumijevanja i – u konačnici, povjerenja kod bilo kakvog odlučivanja“, istaknuo je Karamarko.

Što se tiče nužne reorganizacije obavještajnog sustava i sustava unutarnjih poslova, prvi potpredsjednik Vlade ponovio je sumnju u korištenje dijela tog sustava u funkciji jedne stranke. „Za vrijeme prethodne vlade dio sustava je korišten u stranačke svrhe. Govorim o policijskom USKOK-u, dijelovima policije, eventualno i o dijelovima SOA-e“, kazao je Karamarko te zaključio da se to nikada više ne smije dogoditi, da niti jedna stranka, nikada ne može koristiti državni aparat za stranačke svrhe.

Odnose unutar vladajuće koalicije prvi potpredsjednik ocijenio je jako dobrima, istaknuvši njenu heterogenost. „Mi nismo koalicija, mi smo suradnici. Naši pregovori znaju biti iscrpljujući, a nekad i stanu“, kazao je Karamarko te dodao da su sve dosadašnje probleme uspješno riješili, a uvjeren je da će tako biti i dalje. „Moramo biti tolerantni i strpljivi i tada će ova Vlada uspjeti“, istaknuo je. Na primjedbu novinara da se čini kako se vlada ne bavi reformama, nego kadroviranjem, prvi potpredsjednik Karamarko je kazao da je pronalazak najkvalitetnijih ljudi koji će provesti reforme također dio reformi te istaknuo važnost otvaranja prostora za investicije, bolje korištenje novca iz europskih fondova i davanje poticaja poduzetništvu.

Karamarko je odbacio mogućnost prijevremenih izbora i izrazio povjerenje u vladu, a trenutne nesporazume nazvao dječjim bolestima ove, specifične vlade. „Moramo puno razgovarati, imati povjerenja i strpljenja jedni za druge“, rekao je prvi potpredsjednik, uvjeren u uspjeh. „Vlada ima perspektivu“, zaključio je razgovor za HTV Tomislav Karamarko.

Pisane vijesti