Pula: Održana konstitutivna sjednica hrvatsko-slovenske Povijesne komisije

U Puli je večeras održana konstitutivna sjednica zajedničke hrvatsko-slovenske Povijesne komisije koja je osnovana na inicijativu slovenske vlade koncem prošle godine a koju je hrvatska vlada prihvatila početkom ove godine.

PULA,10. lipnja(Hina) - U Puli je večeras održana konstitutivna sjednica zajedničke hrvatsko-slovenske Povijesne komisije koja je osnovana na inicijativu slovenske vlade koncem prošle godine a koju je hrvatska vlada prihvatila početkom ove godine.

U izjavi za novinare po završetku sjednice koja je bila zatvorena za javnost, supredsjednik hrvatskog dijela zajedničke komisije akademik Dušan Bilandžić kazao je kako zadaća ove komisije nije pronaći rješenja za otvorena granična pitanja između dviju država nego da osvijetli povijesne činjenice. Baš zato, dodao je, članovi zajedničke komisije imaju namjeru izdati knjigu u kojoj će biti prikazan razvitak Slovenije i Hrvatske od sredine 19. stoljeća do 1991. godine.

"Ova naša ideja je u skladu s vrlo pozitivnom tendencijom i politikom naših vlada da se Slovenija i Hrvatska razvijaju kao prijateljske i partnerske zemlje posebno kada će Hrvatska ući u Europsku uniju", istaknuo je akademik Bilandžić dodavši kako u tom povijesnom razdoblju nije zabilježen nijedan ozbiljniji sukob između ova dva naroda što će istraživanja a i sama knjiga to potvrditi.

Po njegovim riječima knjiga se neće baviti dnevno-političkim događajima jer će obuhvatiti događaje do stvaranja nezavisnih država, 1991. godine. Akademik Dušan Bilandžić je kazao kako će zajednička Povijesna komisija, bez obzira na to što su vlade inicirale prijedlog
o njezinu osnivanju, djelovati samostalno i neće služiti kao podloga za političko odlučivanje ili arbitriranje te da Vlade ne žele, kako je rekao "instrumentalizirati povijesne znanosti za politiku.


Predsjednik slovenske strane dr. Janko Prunk s Fakulteta za društvene djelatnosti u Ljubljani istaknuo je kako se danas raspravljalo o planu i metodologiji rada a do slijedećeg susreta koji je planiran za jesen u Sloveniji izradit će se Poslovnik čime će se formalizirati njezino djelovanje.

"Povijesno istraživanje komisija će obrađivati kroz četiri cjeline i to Hrvatska i Slovenija u Habsburškoj monarhiji, zatim u Kraljevini Jugoslaviji, u narodnooslobodilačkoj borbi i revoluciji kao i u socijalističkoj Jugoslaviji", kazao je Prunk dodajući kako su
hrvatsko-slovenski odnosi malo poznati pa zato, kazao je, "obveza komisije nije samo izvjestiti vlade o istraživanjima već je informacija dobrodošla za širu javnost". On je najavio dovršetak knjige za dvije godine.


Odgovarajući na pitanje hoće li rezultati njihovih istraživanja utjecati na rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije,akademik Bilandžić kazao je kako će rad povijesne komisije uglavnom pridonijeti stvaranju većeg povjerenja između dva naroda te stvaranja atmosfere dobrih međususjedskih, odnosno međudržavnih odnosa.



Pisane vijesti