Radne konzultacije o pregovorima s EU

Danas su u Vladi RH održane radne konzultacije na najvišoj razini na temu pregovora o pristupanju s Europskom unijom. Domaćin je bio predsjednika Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader.

Danas su u Vladi RH održane radne konzultacije na najvišoj razini na temu pregovora o pristupanju s Europskom unijom. Domaćin je bio predsjednika Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader, a na konzultacijama su sudjelovali predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjedavajući Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Ivica Račan, predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora Neven Mimica, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Kolinda Grabar-Kitarović i zamjenik voditeljice Državnog izaslanstva i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Na sastanku je razmatran dosadašnji tijek screening-a (analitički pregled zakonodavstva) s posebnim naglaskom na poglavlje Sloboda kretanja kapitala i osobito nekretnina, kao i pravci daljnjeg djelovanja radi učinkovitog nastavka procesa pristupanja i pune zaštite državnih interesa u tom procesu. Tema sastanaka bio je i nastavak procesa pristupanja tijekom austrijskog predsjedanja Europskom unijom, te provedba Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo u predpristupnom razdoblju.

Predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader je u izjavi nakon sastanka rekao da se državno zemljište neće prodavati nego davati u koncesiju, te da će se u svezi s prodajom privatnog vlasništva formirati međuresorna radna skupina u Vladi koja će izraditi daljnju strategiju i zakonska rješenja u tom području, te je predočiti Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora.
Ovakvi razgovori organizirat će se i u svezi s drugim važnim pitanjima kao što su npr. poljoprivreda, zaštita okoliša, tržišno natjecanje itd.




Pisane vijesti