Radni sastanak s predstavnicima Udruge gradova

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministri financija, uprave i pravosuđa, Slavko Linić, Arsen Bauk i Orsat Miljenić, održali su danas radni sastanak s predstavnicima Udruge gradova u RH, predsjednikom Vojkom Obersnelom, potpredsjednicima Davorom Žmegačem i Željkom Sabom, te članom Predsjedništva Zvonimirom Vrančićem i predsjednikom Nadzornog odbora Dinkom Pirakom.

Predstavnici Udruge upoznali su premijera i ministre sa svojim dosadašnjim djelovanjem, posebno u dijelu zakonodavnih inicijativa, naglasivši dobru međusobnu suradnju u udruženju koje danas okuplja 104 od 127 gradova u RH.

Razgovaralo se o financiranju lokalne samouprave, kao jednom od gorućih problema, a u cilju boljeg upravljanja prihodima proračuna. Nudimo konkretnu suradnju s Vladom i potencijal kojim raspolažemo u kontekstu pripreme različitih zakonodavnih aktivnosti, rekao je predsjednik Udruge Vojko Obersnel i dodao da su svjesni potrebe reformi i spremni u njima maksimalno sudjelovati.

Premijer Milanović izvijestio je o namjeri osnivanja stručnog tima pri Ministarstvu uprave, koji bi trebao utvrditi i predložiti pravce promjena u konceptu lokalne samouprave.

Bilo je riječi i o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između jedinica lokalne samouprave i države, pri čemu je naglašena potreba sustavnog rješenja, kako bi se izbjegla rješavanja ovih pitanja od slučaja do slučaja. Posebno je, u ovom kontekstu, istaknuta važnost sređivanja zemljišnih knjiga.

U pogledu uređenja općeg pravnog okvira za poslovanje lokalne samouprave, razgovaralo se načelno o mjerama koje bi trebalo poduzeti radi poboljšanja suradnje između i unutar jedinica lokalne samouprave.



Pisane vijesti