Radovi na obnovi Vukovarskog vodotornja napreduju dobro i trebali bi biti dovršeni početkom studenoga

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/03 svibnja/VU31.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u posjetu Vukovaru, gdje sudjeluje na obilježavanju Dana Grada Vukovara, koje je počelo odavanjem počasti poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. 

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić. 
 
Obnova Franjevačkog muzeja nadopunjuje kulturnu baštinu Vukovara
 

Predsjednik Vlade, zajedno s ministrima, prisustvovao je misi u crkvi sv. Filipa i Jakova, a potom i na svečanom otvaranju Franjevačkog muzeja Vukovar koji s tom crkvom čini jedinstvenu cjelinu, a obnovljen je i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara. 
 
Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da projekt Franjevačkoga muzeja u Vukovaru nadopunjuje enormnu kulturnu baštinu grada.
 
Istaknuo je da je obnova ove crkve simbol hrvatskog identiteta, vjere, baštine, života naših predaka u Vukovaru, dodavši da muzej svjedoči i o predanom višestoljetnom radu franjevaca, koji su se bavili znanstvenim, kulturnim i povijesnim istraživanjima.
 
Premijer je naveo da je projekt sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, a proveo ga je Franjevački samostan Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Turističkom zajednicom grada Vukovara, Gradom Vukovarom te Vukovarsko-srijemskom županijom.
 
Tih 15,5 milijuna kuna koliko vrijedi ovaj projekt, ustvrdio je Plenković, dokaz je sinergije, jer, rekao je, kad postoji politička volja mogu se zajednički realizirati projekti koji nas povezuju, ujedinjuju, okupljaju, daju snagu i ponos na sve što su Hrvati koji su živjeli na ovom području radili godinama ranije.
 
"U ovom trenutku kada su Vukovar i Hrvatska slobodni i kada smo ostvarili sve nacionalne zadaće imamo prigodu, svjesni i ponosni svoje baštine i simbolike grada Vukovara, graditi uključivo društvo, raditi na pomirbi i zajedničkoj budućnosti. To su poruke koje su važne za život u cijeloj domovini i za život u gradu Vukovaru", poručio je predsjednik Vlade.
 
Dovršiti rekonstrukciju simbola Domovinskog rata 
 
Zajedno s gradonačelnikom Penavom, predsjednik Vlade obišao je rekonstrukciju građevine Vodotoranj Vukovar u Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata.
 
Naglasio je da su brojni donatori podržali obnovu vodotornja, a Vlada dodala sredstva koja su nedostajala. Dodao je da Vlada to radi s punim uvjerenjem da će tako još jednom biti vrednovan i emancipiran doprinos Vukovara i Vukovaraca slobodi Hrvatske.
 
,,Radovi napreduju dobro, trebali bi biti dovršeni do početka studenoga, čime će grad postati sadržajno bogatiji uređenim simbolom Domovinskog rata i obrane Vukovara, s hrvatskim stijegom na vrhu”, poručio je Plenković.
 
Privrženost Vlade gospodarskom, znanstvenom i kulturnom razvoju Vukovara
 
Predsjednik Vlade Plenković obišao je Luku Vukovar te se upoznao s planovima za jačanje kapaciteta Luke radi daljnjeg porasta pretovara robe. 
 
U Vukovaru je obišao i muzej vučedolske kulture, kao i studentski dom "Leopold" Veleučilišta Ladislav Ružička.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. 


Pisane vijesti | Andrej Plenković