Rast CEIZ indeksa sugerira nastavak oporavka BDP-a

Trend rasta vrijednost CEIZ indeksa nastavljen je u siječnju i veljači, što sugerira da će se oporavak BDP-a iz prošle godine nastaviti te da će tromjesečna promjena desezoniranog BDP-a u prvom tromjesečju vjerojatno imati pozitivan predznak, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ). 

Kako se navodi u priopćenju, nakon rasta vrijednosti CEIZ indeksa u zadnjem tromjesečju prošle godine, trend rasta nastavio se u siječnju i veljači i to kumulativno za 0,6 indeksnih bodova u odnosu na zadnje tromjesečje 2015. godine.

"Samo u veljači ove godine CEIZ indeks porastao je za čak 5,1 indeksnih bodova u odnosu na isto razdoblje prethodne godine što je najveće takvo povećanje od kolovoza 2007. godine. Od studenog 2013. godine, kada je indeks imao najnižu vrijednost, do veljače ove godine, CEIZ indeks porastao je ukupno za 6,9 indeksnih bodova", ističu iz EIZ-a.

Budući da je indeks povećao vrijednost i u siječnju, analitičari EIZ-a kažu kako se može zaključiti da se u prvom tromjesečju ove godine stanje poslovnog ciklusa poboljšalo u odnosu na kraj prošle godine.

"Povećanje vrijednosti CEIZ indeksa u siječnju i veljači također sugerira da će se oporavak BDP-a koji je zabilježen prošle godine nastaviti te da će tromjesečna stopa promjene desezoniranog BDP-a u prvom tromjesečju vjerojatno imati pozitivan predznak", zaključuje se u priopćenju EIZ-a. 
CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

(Text: Hina)

Pisane vijesti