Reagiranje na navode predsjednika Sindikata „Preporod“

U vezi iznesenih navoda Željka Stipića, predsjednika Sindikata „Preporod“, u kojima pokušava zlonamjerno i tendenciozno prikazati odluku Gospodarsko-socijalnog vijeća o broju članova i sastavu Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, dužni smo izvijestiti o činjenicama u vezi istih.

Sindikati javnih službi zainteresirani za kolektivno pregovaranje upućeni su temeljem Zakona o radu na postupak zajedničkog sporazuma o broju članova i sastavu Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, a što nažalost nisu uspjeli.

Nakon toga, sindikati su zatražili da odluku donese Gospodarsko-socijalno vijeće, kao i u drugim slučajevima gdje se sindikati nisu uspjeli dogovoriti o sastavu pregovaračkog odbora za kolektivno pregovaranje. Sindikat „Preporod“ se također složio s takvim dogovorom te je najavio da će poštivati odluku GSV-a.

Na zajedničkom sastanku s predstavnicima sindikata javnih službi utvrđeni su određeni podaci i raspravljeni su kriteriji koji bi se trebali primijeniti prilikom određivanja sastava Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, a na što nije bilo većih primjedbi.

Gospodarsko-socijalno vijeće svojom odlukom nije „isključilo sindikat „Preporod“ iz Pregovaračkog odbora“, kako tvrdi Željko Stipić, budući da isti do sada nikada i nije imao predstavnika u tom tijelu, što znači da nije mogao niti biti isključen. Sindikat „Preporod“ ima članove u dvije djelatnosti: osnovnom školstvu i srednjem školstvu.

Odluka GSV-a je pravična budući da zaposleni u niti jednoj djelatnosti javnih službi nisu uskraćeni za svojeg predstavnika u Pregovaračkom odboru sindikata javnih službi.

Slijedom jasnih kriterija, GSV je na osnovu relevantnih podataka odlučio da će djelatnost osnovnog školstva u Pregovaračkom odboru predstavljati Sindikat hrvatskih učitelja koji ima 25.311 članova, dok u toj djelatnosti Sindikat „Preporod“ ima 5.326 članova. Isto tako, odlukom GSV-a utvrđeno je da će djelatnost srednjeg školstva u Pregovaračkom odboru predstavljati Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji ima 11.316 članova, dok Sindikat „Preporod“ u tom području ima 2.627 članova.

Nadalje, kako u Pregovaračkom odboru sindikata javnih službi moraju biti zastupljeni predstavnici svih djelatnosti, logično je i opravdano da su odlukom GSV-a u isti uključeni sindikati s najvećim brojem članova u okviru djelatnosti kulture i socijalne skrbi. Istovremeno je logično da je djelatnost zdravstva zastupljena s odgovarajućim brojem predstavnika s najvećim brojem članova i zastupljenošću svih zaposlenih razmjerno veličini tog sektora.

Dakle, odluka GSV-a je u potpunosti legitimna i ne priječi daljnju međusobnu suradnju brojnih sindikata u području javnih službi, ali isto tako uvažava nužnost zastupljenosti u Pregovaračkom odboru onih sindikata koji okupljaju u okviru svake djelatnosti najveći broj članova.

I ovom prilikom treba podsjetiti da stalne prijepore u vezi pregovaračkog odbora sindikata za kolektivno pregovaranje, kao i u vezi niza drugih pitanja sindikati mogu i trebaju riješiti novim Zakonom o reprezentativnosti sindikata, a u međuvremenu, u slučaju izostanka njihovog dogovora, poštivati odluku GSV-a koja se temelji na zakonskim ovlastima tog tijela.

U slučaju donošenja odluke o broju članova i sastavu Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi od strane GSV-a, Vlada RH nije nikoga preferirala, već je u okviru svojih obveza putem svojih predstavnika u GSV-u suglasno s predstavnicima sindikata i poslodavaca uvažila činjenično stanje i transparentne kriterije.

Zato prosvjed Sindikata „Preporod“ u vezi odluke GSV-a držimo određenim pritiskom na rad GSV-a, kao i pokušaj iskrivljavanja činjenica, a što je potpuno neprimjereno.



Pisane vijesti