Reakcija na navode A. Barišićtajnika koordinacije udruga iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije

U povodu navoda Antuna Barišića, tajnika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije kojima neosnovano optužuje potpredsjednicu Vlade i ministricu Jadranku Kosor za navodno odbijanje susreta i uskraćivanje pomoći vukovarskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata te zahtijeva povrat Plakete počasne građanke Grada Vukovara, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.
Oštro odbacujući ovakve optužbe, ističemo kako potpredsjednica Kosor u svom radu neprekidno vodi računa o vukovarskim braniteljima i stradalnicima, o čemu svjedoči i posljednji posjet Vukovaru 27. srpnja ove godine, kada je položila temeljni kamen zgrade namijenjene stradalnicima iz Domovinskog rata u Frankopanskoj ulici u Vukovaru. Tom prigodom potpredsjednica Kosor susrela se u hotelu «Lav» u Vukovaru s predstavnicima braniteljskih udruga s područja Vukovarsko-srijemske županije s kojima je razgovarala o aktualnim braniteljskim pitanjima na području županije, a koji su potom ostali i na ručku. Osim toga, i nakon polaganja temeljnog kamena potpredsjednici Kosor također se na raznim vrstama ukazane pomoći osobno zahvalilo nekoliko Vukovaraca.
U pogledu navoda o neučinkovitosti Centra za psihosocijalnu pomoć Vukovarsko-srijemske županije ističemo kako je upravo u tijeku rješavanje naslijeđenih problema. U provedbi novog Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći nastojat će se stručnošću kadrova, i zapošljavanjem dijela djelatnika u stalni radni odnos, doprinijeti stalnom poboljšanju načina psihosocijalne i zdravstvene pomoći, a posebice u pogledu povećanja operativnosti i profesionalnosti Centara za psihosocijalnu pomoć, koji su novim Nacionalnim programom psihosocijalne i zdravstvene pomoći postali podružnice Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. U tom kontekstu i dostupnost samih djelatnika bit će veća nego dosad, kako bi mogli izaći u susret svim korisnicima, bez obzira na radno vrijeme, a predviđeno je i otvaranje ispostava u većim županijama, odnosno onima s velikim brojem sudionika i stradalnika Domovinskog rata. U Centru za psihosocijalnu pomoć Vukovarsko-srijemske županije bit će angažirano 10 stručnih osoba (psihijatar, pravnici, psiholozi i socijalni radnici), od kojih će najmanje dvoje biti zaposleno u stalnom radnom odnosu, a predviđeno je da Centar ima ispostave u Vukovaru, Vinkovcima i Županji. Napominjemo kako su za reakciju na dosadašnje dopise Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata izravno bili zaduženi savjetnik ministrice Predrag Matić i pomoćnik ministrice Uprave za hrvatske branitelje i koordinator Nacionalnog programa psihosocijalne pomoći Zoran Komar.
Iz razloga velike časti, ali i obveze potpredsjednica Kosor nema namjeru vratiti Plaketu počasne građanke Grada Vukovara.




Pisane vijesti