Reakcija na navode Ženske mreže Hrvatske i Ženske infoteke

U povodu današnjeg priopćenja Ženske mreže Hrvatske i Ženske infotekte njihovog pokretanja upravnog spora protiv Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, energično odbacujemo kao neutemeljene i politizirajuće sve navode iz priopćenja vezane uz dosad poduzete aktivnosti potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor prema Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH, a u pogledu raspodjele financijskih sredstava od strane Ureda u sklopu ovogodišnjeg natječaja za dodjelu financijskih potpora organizacijama civilnog društva.

Napominjemo kako je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor odmah po zaprimanju podneska Ženske infoteke, u kolovozu 2007. godine, upućenog protiv Odluke Ureda za ravnopravnost spolova o dodjeli financijskih potpora projektima udruga prijavljenih na Natječaj za financijsku potporu u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2007. godinu, na poziciji Ureda, uputila cjelokupan spis predmeta Središnjem državnom uredu za upravu sa zahtjevom za dostavu mišljenja. Očitovanje o ovom predmetu potpredsjednica Kosor zatražila je više puta i od Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH. Slijedom novog podneska Ženske infoteke, upućenog krajem kolovoza ove godine, potpredsjednica Kosor odmah je uputila požurnicu Središnjem državnom uredu za upravu s dopunom predmeta, što je primila na znanje i Ženska infoteka. Temeljem dostavljenog mišljenja Središnjeg državnog ureda za upravu i očitovanja Ureda za ravnopravnost spolova priprema se i odgovor Ženskoj infoteci.
Napominjemo kako je kao potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske zadužena za društvene djelatnosti i ljudska prava, te kao ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, potpredsjednica Kosor odgovorna u pogledu općenitog djelokruga rada Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, ali je za sam njegov rad isključivo odgovorna predstojnica Ureda, te je zbog toga potpredsjednica Kosor i uputila zahtjeve za mišljenjem Središnjem državnom uredu za upravu i očitovanjem Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH. Iz svega navedenoga razvidno je kako je potpredsjednica Kosor dosad poduzela sve što je mogla u okviru svojih zakonskih nadležnosti. Zbog svega navedenoga ostaje nejasno zašto Ženska mreža Hrvatske i Ženska infoteka prozivaju potpredsjednicu Kosor.


U potpunosti odbacujemo i politiziranja navedena u priopćenju, vezana uz Furia Radina, supruga predstojnice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helene Štimac Radin.



Pisane vijesti