Reakcija potpredsjednice Vlade na postupanja u skloništu za zlostavljane žene Rovinjsko sunce

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor zatražit će utvrđivanje istinitosti navoda o nepravilnostima u radu skloništa za žene žrtve nasilja «Rovinjsko sunce», istaknuta u današnjim novinskim napisima. U tom smislu potpredsjednica Kosor zahtijeva žurnu i učinkovitu istragu nadležnih službi te utvrđivanje odgovornosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor zatražit će utvrđivanje istinitosti navoda o nepravilnostima u radu skloništa za žene žrtve nasilja «Rovinjsko sunce», istaknuta u današnjim novinskim napisima. U tom smislu potpredsjednica Kosor zahtijeva žurnu i učinkovitu istragu nadležnih službi te utvrđivanje odgovornosti.

Navodi koji su izneseni uznemirujući su i dodatno stigmatizirajući za žene žrtve nasilja jer je samo po sebi nezamislivo da se prema ženama koje traže pomoć u slučajevima nasilja i svim drugim štićenicama skloništa neprimjereno postupa i vrše bilo kakve zlouporabe. Potpredsjednica Kosor i ovim putem podsjeća kako se je Vlada Republike Hrvatske uključila u provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje u sklopu koje je i ova godina proglašena Godinom borbe protiv nasilja nad ženama. Osim toga hrvatska Vlada donijela je i niz dokumenata u ovom području od Nacionalne strategije borbe protiv nasilja nad ženama od 2005. do 2007. godine, do pratećeg Protokola o postupanju u slučaju nasilja nad ženama, a također financira i uspješno surađuje u radu s nizom udruga koje se bave problematikom borbe protiv nasilja nad ženama i zaštitom žena žrtava nasilja. Problem borbe protiv nasilja nad ženama i zaštita žena žrtava nasilja jedno je važnih obilježja svih demokratskih društava, stoga potpredsjednica Kosor još jednom poziva cjelokupnu javnost na dodatno senzbiliziranje prema ovom problemu.



Pisane vijesti