Reakcije ministarstva na navode hrvatskog branitelja Ramiza Jakupovića

U povodu dezinformirajućih navoda hrvatskog branitelja Ramiza Jakupovića, koji je 24. srpnja 2007. godine zatočio vlastitu obitelj u Kutini te prijetio njezinim spaljivanjem i samospaljivanjem, a izrečenih u sklopu intervjua objavljenog u današnjem Jutarnjem listu, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.

Najenergičnije odbacujemo, kao potpuno neistinite, navode Ramiza Jakupovića kako «nije točna izjava ministrice Jadranke Kosor da od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ništa nije tražio». Prije svega, potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor nikada nije davala nikakve izjave u svezi navodnih upućenih zahtjeva gospodina Jakupovića, već je javnost istoga dana dok je trajala krizna situacija izvještena samo priopćenjem Ministarstva. U tom smislu ponovno ističemo kako gospodin Jakupović nikada ništa nije tražio niti se bilo kakvim zahtjevom obraćao potpredsjednici Vlade i ministrici Jadranki Kosor, Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a niti Centru za psihosocijalnu pomoć Sisačko-moslavačke županije kao podružnici Ministarstva na terenu, i to je jedina istina u čitavom slučaju. Svakom zainteresiranom predstavniku medija Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti spremno je dati na uvid evidencije iz kojih je to i razvidno.

Neutemeljeni su i nedorečeni navodi gospodina Jakupovića kako «premda ima priznati braniteljski status, i iako je dragovoljac Domovinskog rata, od ministrice Kosor nije dobio braniteljsku iskaznicu…pa tako nema niti koristi od braniteljskog fonda». Gospodin Ramiz Jakupović ima uredno reguliran status hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata, a razlog zbog kojeg nije na kućnu adresu još uvijek dobio iskaznicu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata leži u činjenici da, kao strani državljanin, ima prijavljeno privremeno boravište u Kutini, pa mu je Ministarstvo unutarnjih poslova, kao stranom državljaninu s privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj, odredilo novi JMBG pripadajući za strane državljane. S obzirom da gospodin Jakupović podatak o svom novom JMBG-u nije dostavio Ministarstvu obrane, u službenim evidencijama Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ostao je uveden pod starim JMBG-om, zbog kojeg je bila nepoznata i njegova adresa boravišta. U tom smislu, iskaznica hrvatskog branitelja nije mu niti mogla biti uručena. Ovim putem moramo, međutim, istaknuti kako formalno nedobivanje iskaznice hrvatskog branitelja još uvijek ne znači da gospodin Jakupović nije mogao ostvarivati prava hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, budući da je njegov status hrvatskog branitelja kao takav neupitan, i u međuvremenu se mogao dokazati potvrdom Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova. Gospodin Jakupić nije nikada izvijestio Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti o ovoj činjenici, niti je zatražio dostavu iskaznice na adresu na kojoj trenutno boravi, a što bi zasigurno bilo realizirano da je bio u bilo kakvom kontaktu s Ministarstvom.

Gospodin Jakupović nema riješen status hrvatskog državljanina, no prema prikupljenim informacijama on u svojoj zamolbi upućenoj Ministarstvu unutarnjih poslova nije niti predao traženu dokumentaciju sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu, a niti se bilo kakvim zahtjevom po tom pitanju obraćao Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Podsjećamo kako je gospodin Jakupović, svoje prijetnje spaljivanjem i samospaljivanjem izveo pred nazočnom obitelji, u kojoj se nalaze i troje malodobne djece, a koja su pritom zasigurno bila izložena nepotrebnim psihičkim traumama. Ističemo kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti također skrbi i o obitelji, te će u tom smislu i ubuduće u koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova, u ovakvim i sličnim slučajevima, poduzimati sve aktivnosti u cilju prioritetne zaštite obitelji i djece.



Pisane vijesti