S novim mjerama idemo ciljano, primjereno, sukladno ozbiljnosti situacije

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/20 studenog/HN20201120809532.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine. Kazao je da se razgovaralo o amandmanima na proračun, Ovršnom zakonu i Covidu-19.

Što se tiče proračuna, premijer je izvijestio da će u srijedu biti glasovanje o proračunu, a u ponedjeljak rasprava o amandmanima, kojih je više od 350. "Mi ćemo proći sve te amandmane, vidjeti ima li prostora da se neki od njih eventualno prihvati i ako to bude tako, Vlada će prije rasprave održati sjednicu u ponedjeljak ujutro", rekao je Plenković.

Rasprava o Ovršnom zakonu najvjerojatnije u utorak 

Kazao je da je na sastanku dogovoreno da se Ovršni zakon raspravi najvjerojatnije u utorak kako bi se što prije usvojio i stupio na snagu, naglasivši da je riječ o zakonu koji ide in favorem dužnika te se njime pojednostavljuju i pojeftinjuju postupci. 

Premijer je rekao da se razgovaralo i Covidu-19 te je potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio o nizu mjera o kojima se raspravlja proteklih tjedana. Dodao je da se prati provedba mjera uvedenih prije više od tri tjedna i koje su uspjele stabilizirati trend novozaraženih.  

Naveo je da su brojevi danas niži nego što su bili prošli petak. "Ali još uvijek visina tih brojeva je takva da je situacija ozbiljna, što kontinuirano govorimo, pa ćemo ići s dodatnim ciljanim mjerama sljedećih dana i na taj način nastojati limitirati širenje zaraze i osigurati bolju zdravstvenu situaciju naših sugrađana", kazao je Plenković. 

Od danas posebne mjere u Varaždinskoj županiji 

Premijer je izvijestio da će od danas posebne mjere vrijediti u Varaždinskoj županiji, o čemu je postignut dogovor sa županom Radimirom Čačićem. 

Predsjednik Vlade rekao je da je ponovno izraženo zadovoljstvo aktivnostima koje su se odvijale na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje. 

"Još jednom apeliram na odgovornost svih nas pojedinačno s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo", naglasio je Plenković. 

Europsko vijeće o Covidu-19

Premijer je izvijestio i o sinoćnjoj raspravi Europskoga vijeća, kazavši da je 95 posto rasprave bilo posvećeno Covidu-19, dodavši da je situacija slična u svim državama članicama. Razgovaralo se o testiranjima, mjerama koje pojedine članice poduzimaju i o cjepivu. 

Podsjetio je da prof. dr. sc. Alemka Markotić sudjeluje u znanstvenom savjetu kojeg je oformila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Prema informacijama predsjednice Komisije, procjena njezinih stručnjaka je da bi, uz pouzdanost pojedinog cjepiva na razini od 90, 95 posto te cijepljenja oko 70 posto pojedine populacije, mogli kazati da smo u poziciji da se dugoročno suzbije Covid-19", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.     
 
Strategija primjerena stanju epidemije

Vezano za izjave Radimira Čačića, premijer Plenković je kazao da je Čačić jedan od najiskusnijih političara na našoj sceni. „Ima veliku odgovornost kao župan Varaždinske županije i predsjednik stranke, normalno je da u ovim okolnostima koje su epidemiološki zahtjevne za Varaždinsku županiju zna artikulirati svoj stav. Međutim, što se tiče funkcioniranja parlamentarne većine, koalicije i proračuna, tu je situacija itekako čvrsta i stabilna“, rekao je. 

Plenković je odgovarajući na pitanje zašto se ne donose rigoroznije mjere naglasio da su mjere poduzete prije tri tjedna i pet dana polučile efekte. 

„Prije toga smo imali puno veći rast, od 80 do 100 posto u odnosu tjedan na tjedan. Sada smo došli u situaciju koja praktički stagnira ili je vrlo mali rast, od 4, 5 ili 7 posto, što znači da su te mjere polučile efekte“, pojasnio je, dodavši da se dalje mora ići ciljano, primjereno, sukladno ozbiljnosti situacije.

Na pitanje novinara o tome jesu li se dramatične mjere ograničavanja okupljanja davno trebale uvesti, kazao da su se u javnosti čuli različiti stavovi u proteklih devet mjeseci. 

„Kada smo išli u snažno zatvaranje, tada smo imali kritičare da je to presnažno. Kada smo išli u otvaranje, onda su bile kritike zašto se otvaramo. Kada smo išli s mjerama koje idu prema zatvaranju – jesu li one prestroge ili preblage. Dakle, kada god mi nešto napravimo, uvijek postoje oni koji će artikulirati kontra argumente“, kazao je.

Naglasio je da je strategija borbe protiv Covida-19 adekvatna, primjerena onome kakvo je bilo stanje epidemije. 

„U tom pogledu slušamo i osluškujemo sve što dolazi od struke i brojnih znanstvenika koji nam pomažu u ovom cijelom procesu. Mislim da smo do sada poduzimali mjere koje su bile adekvatne i primjerene. Vjerujem da će i mjere koje će se sada donijeti pridonijeti da zaraza bude manja“, ocijenio je premijer Plenković. 

Istaknuo je da se vrlo pažljivo prati situaciju u drugim zemljama. „Većina je zemalja išla u restriktivnije mjere zatvaranja kada su već bili u putanji prema dolje. Kada gledate trenutne brojke  –  recimo u Hrvatskoj i nekim zemljama koje su u zadnja tri do četiri tjedna imale puno restriktivnije mjere – one su praktički imale isti efekt kao i kod nas“, izdvojio je, najavivši pritom da će danas biti sastanak Znanstvenog savjeta.

Cjelokupni sustav izdržava, dovoljno je otporan 

Što se tiče sankcioniranja i kažnjavanja, Plenković je ukazao na odgovornost. „Cijelo vrijeme govorimo da je ovo bitka u kojoj u hrvatskom društvu možemo pobijediti jedino ako svi u njoj solidarno sudjelujemo. Postoji niz aktera koji su cijelo vrijeme, ako gledate od početka, radili na tome da se podriva proces borbe protiv Covida-19.“, kazao je. 

Poručio je da su učinjeni maksimalni napori da zdravstveni sustav funkcionira i da je potezima ove Vlade osigurano funkcioniranje svih segmenata društva.

„Osigurano je funkcioniranje proračuna, javnih službi, državnih službi, gospodarstva u mjeri koja je moguća i našeg načina života. Sada smo došli u situaciju u kojoj su sve zemlje, a to je drugi val najesen, o kojem smo govorili i upozoravali. Sjetite se rasprava na proljeće, kada su neki govorili protiv argumenta Vlade i tadašnje većine da je upravo početak ljeta pravi trenutak za izbore kako bismo imali stabilnu situaciju da se nosimo s drugim valom epidemije. Mnogi u to nisu vjerovali, nego su favorizirali da izbori i kampanja budu najesen, kada je val veći. Naše su procjene bile ispravne, vrlo utemeljene i zato smo sada u poziciji da nakon ovog što će u sljedećim tjednima uslijediti u Saboru, usvojimo nakon rebalansa proračuna, Ovršni zakon, poreznu reformu uz osigurana sredstva, pripremu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, Nacionalnu razvojnu strategiju i sredstva za obnovu Grada Zagreba“, rekao je. 

Predsjednik Vlade naglasio je da se na 2021. godinu može gledati uz jednu veću dozu optimizma nego što je to bila 2020. godina. 

O novim mjerama Plenković je kazao da se one ne donose ad hoc, da ih ne donosi netko tko za to nije stručan. „To donosi Stožer na temelju mišljenja onih koji se time bave svaki dan“, dodao je.

Istaknuo je da je Hrvatska bila, u okolnostima koje se nisu mogle predvidjeti, bila pravovremena i u pogledu opreme, respiratora, organizacije zdravstvenog sustava i mjera Stožera.

„Cjelokupni sustav izdržava, dovoljno je otporan“, izdvojio je. 

Vezano za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, Plenković je kazao da su na tragu toga da to bude u ponedjeljak popodne. „Je li se to u međuvremenu jutros potvrdilo, to ne znam“, dodao je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković