Sabor: vladajući klubovi uz premijerku Kosor

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sabor_vladajuci_klubovi_uz_premijerku_kosor.jpg

ZAGREB, 27. listopada 2010.(Hina) - Klubovi vladajućih stranaka u Hrvatskom saboru odbili su danas prijedlog oporbe da se premijerki Jadranki Kosor izglasa nepovjerenje, ocijenivši da bi to znatno usporilo ulazak Hrvatske u EU u samoj završnici pregovora te prekinulo antikorupcijske procese.

"Nije vam najbolji tajming", poručio je Andrija Hebrang (HDZ) SDP-ovcima, koji su inicirali raspravu, i odmah objasnio da koristi riječi njihovog predsjednika Zorana Milanovića, koji je "više Englez nego Hrvat".

Hebrang je uvjeren da bi pad vlade nanio štetu "procesima koji su u punom zamahu, nakon što je vlada na čelu s Jadrankom Kosor odmaknula glavne barijere na ulasku u EU i nakon što su mjere gospodarskog oporavka počele davati rezultate".

Ustvrdio je i da bi SDP-ova inicijativa prekinula vladu baš u trenutku kad je počela borbu protiv korupcije "u kojoj nema nedodirljivih". "Neka ta vlada otvori sve ladice i ormare iz kojih će ispasti štošta, ne samo ove, nego i drugih političkih opcija", pozvao je Hebrang.

Na optužbe SDP-a da je vlada osramotila Hrvatsku, odgovorio je navodeći brojna međunarodna priznanja koja je dobila premijerka.

Podsjetio je da je Jadranka Kosor u Mostaru dobila "Večernjakov pečat" kao regionalna liderica, godišnju nagradu "Media servisa", plaketu Tuzlanskog lista za osobu godine 2009. i druga priznanja te zaključio da bi "bilo pogrešno reći da je premijerka izblamirala zemlju".

"Više priznanja dobivamo u inozemstvu nego u zemlji, u inozemnim novinama o nama se piše više dobrog nego u Hrvatskoj", kazao je Hebrang, ustvrdivši da se u EU "čude što hrvatski mediji šire crnilo i pesimizam i ne daju objektivnu vijest".

Premijerku Kosor branio je i nabrajajući gospodarske učinke za mandata njezine vlade, naglasivši da je Hrvatska kasnije od Europe ušla u krizu, pa tako kasnije i izlazi. "Ova vlada pokrenula je gospodarstvo, pa zašto je napadaju? Zato jer ne žele ovim istinama pogledati u oči, jer ne žele diskutirati brojkama, nego političkim interesima", poručio je Hebrang, ponovno prozivajući SDP da inicijativom za smjenu premijerke želi usporiti ulazak u EU.

"Kako smo maknuli sve balvane za boljitak Hrvatske, tako ćemo i ovaj koji je sada jedina prijetnja za dobrobit Hrvatske", kazao je.

Izglasavanju nepovjerenja vladi protivi se i Milorad Pupovac (SDSS), koji smatra da se ekonomskoj krizi ne bi smjela pridodati i politička, "u kojoj ćemo potpuno izgubiti kontrolu nad procesima".

Iako naglašava kako je "svjestan da je odlaganje iznalaženja rješenja za ekonomski oporavak zemlje vrlo riskantno i za koalicijsku i za buduću vladu, i za zemlju u cijelosti", Pupovac smatra da bi "rizičnije bilo poduzimati mjere kojima bismo izgubili kontrolu nad procesima".

"Za takav potez nema političke racionalnosti ni političke opravdanosti", zaključio je Pupovac.

"Predsjednica vlade ima podršku HSS-a", izvijestio je predsjednik te stranke Josip Friščić, ocijenivši da je vlada Jadranke Kosor otklonila prepreke za realizaciju ciljeva iz zajedničkog programa vladajuće koalicije.

U prilog tomu naveo je deblokadu pregovora s EU, koje je Slovenija bila blokirala u nizu poglavlja, dva rebalansa državnog proračuna kojima su lani stabilizirane državne financije, potpore u krizi osjetljivim industrijskim granama poput drvne industrije.

Ustvrdio je da je dio oporbe vladi predlagao da u pomoć zove MMF, što bi značilo niže plaće, mirovine i socijalna davanja, te "nudili racionalizaciju državne uprave kroz 30 tisuća otkaza", što premijerka nije prihvatila.

Za svoj govor, Friščić je dobio pljesak iz HDZ-ovih klupa.

Podršku premijerki pruža i Klub nezavisnih zastupnika, u čije je ime Đurđa Adlešič ocijenila da je oporba "vladi poklonila šest mjeseci mira od ovakvih rasprava", budući da se pitanje povjerenja vladi, po saborskom Poslovniku, ponovno može pokrenuti tek nakon šest mjeseci.

"Vlada može raditi mirno, jer teško da bi netko od nas u Saboru htio izazvati izbore pred Božić", naglasila je Adlešič.

Kazala je kako je suglasna s ocjenama da se su reforme i gospodarski oporavak sporiji od željenih, da je nezaposlenost visoka, a standard nizak, ali i naglasila da "dobro zna da postoji volja u borbi protiv korupcije, te da je puno napravljeno na međunarodnom planu.

Ocijenivši da je u Hrvatskoj "malo stvarnih političkih autoriteta", predložila je da se premijerka, predsjednik države i predsjednik najveće oporbene stranke sastanu "u četiri oka" i da se dogovore oko pet ključnih točaka - EU, korupcija, strukturne reforme, izlazak iz krize i parlamentarni izbori.

"Tako bi 2011. bila manje frustrirajuća godina za sve građane, izbore bismo dočekali mirnije, pa bi građani malo mirnije izabrali pobjednika", zaključila je Adlešič.



Pisane vijesti