Saboru upućen Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna za 2013. godinu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/saboru_upucen_prijedlog_izmjena_i_dopuna_drzavnog_proracuna_za_2013_godinu.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu, kojim se prihodi proračuna smanjuju za 253,9 milijuna kuna, na ukupno 113,4 milijarde kuna, a rashodi se smanjuju za 874 milijuna kuna, na 123,6 milijardi kuna. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac istaknuo je da je glavni razlog izmjena i dopuna Državnog proračuna za 2013. godinu korekcija gospodarskog rasta gdje se prijašnja projekcija s 1,8 posto predviđa na 0,7 posto za 2013. godinu. „Glavne odrednice smanjenja projekcije rasta su usporavanje ekonomske aktivnosti u Europskoj uniji, negativna kretanja u hrvatskom gospodarstvu te smanjenje obujma investicija javnog sektora“, pojasnio je zamjenik ministra Lalovac. Naglasio je kako se ovim izmjenama i dopunama proračuna nastavlja fiskalna konsolidacija, jer se proračunski deficit smanjuje s ranije planiranih 10,9 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna. Time će deficit s 3,2 posto BDP-a biti smanjen na 3 posto. Objasnio je i da manjak proračuna konsolidirane opće države sada iznosi 11,5 milijardi kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a, što je za 0,5 posto manje od prvobitnog plana. Govoreći o povećanju rashoda, predsjednik Vlade Zoran Milanović pojasnio je da su oni povećani za projekte Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u iznosu od 40 milijuna kuna. „Donijeli smo takvu političku odluku jer su znanstveni projekti stvari koje se polako i dugo rade te time želimo preokrenuti trendove“, rekao je.

Predstavljajući Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama, zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt naglasila je da se radi o vrlo značajnom zakonu. Pojasnila je da su važećim odredbama Zakona o zemljišnim knjigama stvoreni uvjeti za uvođenje novih informatičkih tehnologija u zemljišne knjige te se ovim prijedlogom izmjena unaprjeđuje uspostava moderne i ažurne evidencije o pravnom stanju nekretnina. „Stvoreni su uvjeti da se napusti propis koji je određivao ručno vođenje zemljišnih knjiga i u tom je smislu značajna predložena izmjena po kojoj se zemljišne knjige sada vode samo u elektroničkom obliku“, kazala je zamjenica ministra pravosuđa Artuković Kunšt. „Ovo su reformski zakoni i njihov smisao je da ljudima olakšaju poslovanje, da ubrzaju postupke te Hrvatsku učine privlačnijom i konkurentnijom“, dodao je predsjednik Vlade Milanović.

Između ostalog, raspravljalo se o Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama te Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, a donesena je i Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu i praćenje provedbe strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te Odluka o davanju suglasnosti Agenciji za upravljanje državnom imovinom da u ime Republike Hrvatske sklopi s društvom Brodograđevna industrija 3. Maj d.d., Ugovor o prijenosu dionica i poslovnih udjela trgovačkih društava u sastavu Grupe 3. Maj d.d. nenaplatno, u cilju stvaranja preduvjeta za privatizaciju društva Brodograđevna industrija 3. Maj d.d.



Pisane vijesti