Saboru upućen Zakon o obrani

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/saboru_upucen_zakon_o_obrani.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o Prijedlogu programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2013. godinu. „To je naš redovni program preuzimanja pravne stečevine Europske unije u sljedećoj godini“, kazala je prva potpredsjednica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić dodavši da je Hrvatska ispunila većinu obveza koje proizlaze iz procesa pristupanja Europskoj uniji, a posebno onaj dio koji se odnosi na usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Govoreći o Programu, pojasnila je da se radi o dokumentu koji sadrži sve obveze koje proizlaze iz procesa postupanja, kao i obveza koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji. Izrađen je u suradnji sa svim tijelima državne uprave koja su, slijedom svojih nadležnosti, predložila jednogodišnje mjere vezane za usklađivanje našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom. Ministrica Pusić objasnila je da se je riječ o ukupno 108 zakona, 191 podzakonskom aktu i 63 provedbene mjere. „Donošenjem ovog dokumenta Hrvatska daje jasan znak da je spremna za funkcioniranje kao punopravna članica Europske unije“, zaključila je.

Prihvaćeno je Drugo izvješće o provedbi Revidiranog akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ustvrdila je da će se svih deset točaka predviđenih revidiranim akcijskim planom odraditi do 31. siječnja 2013. godine.

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica predstavio je Godišnji plan normativnih aktivnosti za 2013. godinu. Najavio je da će tijela državne uprave za desetak dana početi provoditi Zakon o procjeni učinaka propisa, koji predviđa da se svake godine unaprijed izrađuje plan normativnih aktivnosti odnosno popis zakona koji se namjeravaju raspraviti na sjednicama Vlade i predložiti Hrvatskom saboru. „U idućoj godini namjeravamo donijeti 72 zakona, od kojih 61 podliježe postupku procjene učinaka propisa“, kazao je. Pojasnio je da se ovim postupkom pojačava predvidljivost zakonodavnog postupka i poboljšava njegova kvaliteta te se osigurava uključivanje javnosti u raspravu o tome što uopće treba i na koji način propisati. Kao jedan od ciljeva strategije naveo je i stručno osposobljavanje državnih službenika. „Za novo i bolje zakonodavstvo treba nova i bolja državna uprava“, istaknuo je potpredsjednik Mimica. Donesena je i Odluka o donošenju Strategije procjene učinaka propisa za razdoblje od 2013. do 2015. godine i Akcijskog plana procjene učinaka propisa za razdoblje od 2013. do 2015. godine.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o obrani te Prijedlog zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. „Ovo su dva najvažnija zakona za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Nakon deset godina primjene oba zakona je pregazilo vrijeme, a dosta nam rade i štete“, kazao je ministar obrane Ante Kotromanović. Obrazlažući Prijedlog zakona o obrani, pojasnio je da se zakonom definira i uloga Hrvatskoga sabora, predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske u odlučivanju o prelasku i djelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske preko granica Republike Hrvatske te ulasku i djelovanju oružanih snaga država saveznica unutar Republike Hrvatske, odnosno sudjelovanje u operacijama potpore miru i drugim aktivnostima. Također, njime se uređuje zapovijedanje, uporaba te korištenje Oružanih snaga Republike Hrvatske kao pomoći u protupožarnoj zaštiti, spašavanju i u nadzoru i zaštiti prava Republike Hrvatske na moru. Ministar Kotromanović istaknuo je da su ovi prijedlozi zakona rađeni u koordinaciji s Uredom predsjednika Republike Hrvatske, Glavnim stožerom i Ministarstvom obrane. „Dobro da je usklađen s predsjednikom Republike jer tu smo partneri“, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.



Pisane vijesti