Sanader: Dijalog među crkvama preduvjet dijaloga među narodima

Dijalog među crkvama preduvjet je dijaloga među različitim europskim narodima, a odsutnost takva dijaloga vodi u konfrontacije, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak u Istanbulu.

ISTANBUL, 20. listopada 2005. (Hina) - Dijalog među crkvama preduvjet je dijaloga među različitim europskim narodima, a odsutnost takva dijaloga vodi u konfrontacije, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak u Istanbulu.

"Dijalog je od iznimne važnosti za budućnost Europe. Smatram da Europska pučka stranka obavlja vrlo važan posao za tu budućnost, jer kad ne bi bilo takvih dijaloga, nesporazumi bi bili češći", rekao je Sanader, koji sudjeluje na IX. Dijalogu o međureligijskoj suradnji u organizaciji Europske pučke stranke i Pravoslavne crkve.

"Mi želimo Europu bez konfrontacija, jer njih je bilo dosta u prošlosti. Želimo Europu suradnje, kooperaciju umjesto konfrontacije", dodao je predsjednik hrvatske Vlade.

Nedavni početak pregovora Hrvatske i Turske o pristupu Europskoj uniji dobra je vijest za cijelu regiju, ne samo za te zemlje, rekao je Sanader.

"Puna normalizacija odnosa preduvjet je stabilne i mirne budućnosti ovoga dijela svijeta. Zato hrvatski početak pregovora nije bio samo dobra vijest za moju zemlju nego i za sve ostale", rekao je Sanader u govoru o razvoju civilnog društva kao novog temelja za jugoistočnu Europu.

Prema Sanaderovim riječima, razvoj civilnog društva važan je segment regionalne suradnje i nakon nedavnog početka pregovora uloga će mu još rasti. Civilno društvo je "savjest Vlade", rekao je.

Hrvatski premijer je u Istanbulu održao nekoliko bilateralnih sastanaka, među ostalima, i s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sulejmanom Tihićem i najavio da će do kraja godine posjetiti Sarajevo i sastati se s premijerom Adnanom Terzićem i trojicom članova bosanskohercegovačkog Predsjedništva.

Hrvatski premijer je izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina, dobiti pozitivno mišljenje od Europske komisije o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Iako je bio najavljen, u Istanbul nije došao srpski premijer Vojislav Koštunica, koji se priprema za odlazak u New York, gdje u Ujedinjenim narodima počinju pregovori o konačnom statusu Kosova.

Hrvatski premijer je najavio Koštuničin posjet Hrvatskoj polovicom studenoga.



Pisane vijesti