Sanader: Do kraja godine novi zakon o radu nedjeljom

Idućeg tjedna u Vladinoj bi se proceduri trebao naći novi zakon koji bi regulirao rad nedjeljom, a Vladina je nakana da se taj zakon izglasa do kraja jesenskog saborskog zasjedanja, najavio je danas premijer Ivo Sanader nakon susreta s kardinalom Josipom Bozanićem u Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

ZAGREB, 31. listopada 2005. (Hina) - Idućeg tjedna u Vladinoj bi se proceduri trebao naći novi zakon koji bi regulirao rad nedjeljom, a Vladina je nakana da se taj zakon izglasa do kraja jesenskog saborskog zasjedanja, najavio je danas premijer Ivo Sanader nakon susreta s kardinalom Josipom Bozanićem u Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Sanader je na konferenciji za novinare kazao da je kardinala Bozanića izvijestio o planu njegove Vlade da se do kraja godine donese novi zakon o radu nedjeljom, budući je raniji zakon zbog nekih neustavnih odredbi ukinuo Ustavni sud.

Sanader je rekao da se Vlada, pripremajući zakon, konzultirala sa sindikatima, poslodavcima te ustavno-pravnim stručnjacima, a kako bi se pronašla zakonska rješenja koja nitko ne bi mogao oboriti na Ustavnom sudu.

Još ovoga tjedna, najavio je premijer, trebale bi završiti konzultacije sa sindikatima, među kojima, ističe, ne postoji suglasnost oko tog zakona - neki su za, a neki protiv.

Predsjednik HBK kardinal Josip Bozanić ocijenio je da je Hrvatskoj potreban zakon koji će regulirati rad nedjeljom, prvenstveno kako bi se zaštitili hrvatski radnici, "odnosno oni koji su najslabiji i čiji se glas ne može čuti".

Dodao je da su upravo takvi potaknuli Crkvu na inicijative oko rada nedjeljom jer su se, tvrdi Bozanić, našli u situaciji da se osjećaju nezaštićenima pred poslodavcem i zakonom.

"Željeli bismo da se to područje kod nas regulira jer nam je nekad teško što osjećamo, osobito kod onih koji su u službi pozvani da štite prava radnika, a u nekim stvarima nisu glasni, šute i ne zauzimaju se kad je riječ o radnicima. Pitam se gdje su naši sindikati kada se radi o radnicima", naglasio je Bozanić.

Najavio je da će se Crkva o svemu očitovati kada vidi prijedlog zakona, a Vladi je poželio da predloži zakon koji će biti najprikladniji za hrvatske građane.



Pisane vijesti